Η διαπραγμάτευση με τα σας δεν είναι πάντα εύκολη. Το να αιτιολογείς διαρκώς το καθετί σε ένα γεμάτο ερωτήσεις 2χρονο απέχει παρασάγγας από το ιδανικό σενάριο, αλλά το πώς προσεγγίζετε αυτές τις δοκιμαστικές καταστάσεις θα θέσει τις βάσεις για ένα μέλλον με λιγότερες δυσκολίες.

Η Erica Rosenthal, Ph.D., ερευνητής στον τομέα της θεωρίας προσκόλλησης, της γονικής μέριμνας και της παιδικής ανάπτυξης, περιγράφει παραγωγικές στρατηγικές για τον καθορισμό ορίων με τα παιδιά. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται αντίθετο, το να θέτεις όρια στα παιδιά στην πραγματικότητα «παρέχει μια αίσθηση τάξης που είναι παρήγορη και υποστηρικτική», εξηγεί.

Παρακάτω θα βρείτε τα δύο σημαντικότερα σημεία που πρέπει να έχουν στο μυαλό οι γονείς, από τις στρατηγικές γονικής μέριμνας του Rosenthal, για να λέτε όχι στην αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας (χωρίς να το λέτε).
Ενισχύστε τη θετική συμπεριφορά.

Ο Rosenthal υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να δοθεί προσοχή με σοφία, συγκρίνοντας την προσοχή ενός γονέα με το κέντρο προσοχής για ένα παιδί. Όταν το καταλαβαίνουν, τα κάνουν να αισθάνονται ξεχωριστά. Αν δίνετε τακτικά προσοχή στην αρνητική συμπεριφορά με επίπληξη και πειθαρχία, ενισχύετε αυτές τις ενέργειες. Αντ ‘αυτού, να υπογραμμίζετε περισσότερο την καλή συμπεριφορά τους, βεβαιώνοντας πάντοτε τι κάνουν σωστά, συγχαίροντάς τα για τις επιτυχίες τους και παρέχοντας σταθερή θετική ενίσχυση όταν πρέπει.
Παραβλέψτε την αρνητική συμπεριφορά.

«Η στρατηγική που είναι πολύ χρήσιμη για να μειώσετε την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας είναι να το αγνοήσετε», λέει ο Rosenthal. Με το να μην λαμβάνουν απάντηση ή προσοχή από τους γονείς για αυτές τις ενέργειες, «με την πάροδο του χρόνου το παιδί θα μάθει ότι υπάρχει μικρή χρησιμότητα σε αυτή τη συμπεριφορά και θα την διακόψει».

Ο Rosenthal παραδέχεται ότι αυτή η στρατηγική απαιτεί πολλή δύναμη στο μυαλό και πολλή υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο να παραμείνετε σταθεροί και να ενσταλάξετε αυτές τις θετικές συνήθειες στα παιδιά σας σε νεαρή ηλικία.