Πως να ενθαρρύνετε την ανάγνωση!

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 🕔24/01/2015 - 19:45 | Author: Newsroom

5 Tips: Πως να ενθαρρύνετε την ανάγνωση

Η ανάγνωση ενός βιβλίου μαζί με το παιδί σας διεγείρει την φαντασία του, αναπτύσει την χρήση της γλώσσας και εξασφαλίζει την απόλαυση ήρεμων στιγμών.

Πώς λοιπόν μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάγνωση και ποιά βιβλία είναι πιό κατάλληλα; Σας δίνουμε 5 tips!

1) Δημιουργήστε μια καθημερινή “τελετουργία” για ανάγνωση.

Στα παιδιά αρέσει η ρουτίνα. Διαβάστε τους, για παράδειγμα, κάθε φορά πριν τον ύπνο. Χρησιμοποιήστε την βοήθεια απο κάποιο λόυτρινο ζωάκι στην αφήγηση και γιατί όχι… ίσως την συνοδεία χαλαρωτικής μουσικής στο “βάθος”.

2) Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να διαβάσει και αυτό κατα την διάρκεια της ανάγνωσης.

Συζητώντας με το παιδί για την ιστορία του βιβλίου, το βοηθάτε να αναπτύξει την χρήση της γλώσσας. Μπορεί, με αυτόν τον τρόπο να αναπτύξει έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο γύρω απο το βιβλίο.

3) Διαβάστε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά!

Συχνά αρέσει στα παιδιά να ακούν την ίδια ιστορία πολλές φόρες! Όσο κι αν φαντάζει κουραστικό, τα παιδιά μέσα απο αυτήν την επαναλαμβανόμενη διαδικασία αναγνωρίζουν όλο και περισσότερες λέξεις και εικόνες.

4) Δώστε βάση στις δύσκολες λέξεις.

Τοποθετήστε την «δύσκολη λέξη» δίπλα σε μία εικόνα ή δώστε στο παιδί σας ένα παράδειγμα για να καταλάβει την σημασία της. Έτσι θα την κατανοήσει και θα την θυμάται καλύτερα!

5) Επισκεφθείτε μαζί την βιβλιοθήκη.

Διαλέξετε μαζί με το παιδί σας ένα ωραίο βιβλίο. Η ενεργής ενασχόληση με την ανάγνωση θα τον ή την ενθουσιάσει!

Ποιά βιβλία είναι κατάλληλα για παιδιά προσχολικής ηλικίας;

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας αρέσει να αναγνωρίζουν στις ιστορίες των βιβλίων τους καταστάσεις απο την προσωπική τους ζώη (π.χ. η μαμά που μαγειρεύει, όταν κάνουν μπάνιο κ.α.). Για αυτήν την ηλίκια ειδικά, υπάρχουν μεγάλα εικονογραφημένα βιβλία που ενθαρρύνουν το παιδί να ¨κάνει αυτό που βλέπει¨. Με αυτόν τον τρόπο ταυτίζεται με τους ήρωες του βιβλίου και αναπτύσσει την φαντασία του.

Ποιά βιβλία είναι κατάλληλα για παιδιά νηπιαγωγείου;

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά έχουν περισσότερη υπομονή και μπορούν να συγκεντρωθούν λίγο παραπάνω στην ανάγνωση όπως επίσης και να κατανοήσουν το χιούμορ σε μια ιστορία. Μπορείτε επομένως να δοκιμάσετε βιβλία με λιγότερες εικόνες και περισσότερο κείμενο.

Φυσικά τα εικονογραφημένα βιβλία θα συνεχίσουν να έχουν πολύ ενδιαφέρον γι’αυτό να ενθαρρύνετε πάντα το παιδί να συμμετέχει με τον δικό του τρόπο αφήνοντας το να αφηγηθεί μόνο του την ιστορία ή ακόμα και να μασκαρευτεί ενσαρκώνοντας τον αγαπημένο του ήρωα! Να θυμάστε: μην σταματήσετε εσείς την ανάγνωση αν το παιδί δεν σας το ζητήσει. Η ανάγνωση απο τον γονιό είναι πολύ σημαντική και το παιδί την απολαμβάνει.

Μανωλά Στεφανία babyradio.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral