: Οι αποτελούν για πολλούς μαθητές το εισιτήριο για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι ο τρόπος προκειμένου να εισαχθούν στην πανεπιστημιακή σχολή που επιθυμούν και να προετοιμάσουν το επαγγελματικό τους αύριο.

Το άγχος, λοιπόν, κυριαρχεί και ο φόβος της αποτυχίας πιέζει τους μαθητές. Συχνά και οι ίδιοι οι γονείς φορτώνουν τα παιδιά τους με τις δικές τους προσδοκίες και τους μεταφέρουν την πίεση να γράψουν καλά και για εκείνους για να τους κάνουν περήφανους. Πώς μπορούν οι μαθητές να εξασφαλίσουν την επιτυχία και οι γονείς να βοηθήσουν σωστά τα παιδιά τους; Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης μας συμβουλεύει:

Αν είστε μαθητής

Βρείτε κίνητρο. Οι απαιτούν προσπάθεια και εστίαση στο στόχο. Αυτό θα γίνει ευκολότερο αν έχετε ένα εσωτερικό κίνητρο που θα σας υποκινήσει να μην τα παρατήσετε και να καταβάλετε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Αυτό θα πρέπει να είναι θετικό, κάτι που θα περιμένετε να πετύχετε και όχι ένας φόβος, όπως η αποτυχία ή η απογοήτευση των γονιών σας. Κίνητρο μπορεί να αποτελέσει να σπουδάσετε το επάγγελμα που ονειρεύεστε, η ανεξαρτητοποίηση, η αναγνώριση, η αυτοεκτίμηση, η γνώση κ.ά. Πιστέψτε σε αυτό και ονειρευτείτε την επιτυχία.

Η ζωή δίνει αρκετές ευκαιρίες. Η επιτυχία στις δεν είναι μονόδρομος. Είναι μία πολλή σημαντική ευκαιρία, αλλά θα έρθουν κι άλλες. Ακόμα και στις Πανελλήνιες θα έχετε την ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσετε και την επόμενη χρονιά ή την μεθεπόμενη. Ακόμα κι αν η σχολή που επιλέξατε δεν σας ικανοποιεί μπορείτε να δοκιμάσετε με κατατακτήριες να βρεθείτε στη σχολή της αρεσκείας σας. Στο μέλλον θα έχετε πολλές ευκαιρίες μάθησης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, που δεν εξαρτώνται από τις εξετάσεις που θα δώσετε.

Τι να κάνετε κατά την

Διαχειριστείτε το άγχος σας, αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις και τα σενάρια και επικεντρωθείτε στην προσπάθειά σας. Μην φτάνετε αμέσως στο αποτέλεσμα.
Το προηγούμενο βράδυ κοιμηθείτε καλά. Ένα ξεκούραστο μυαλό θα σας βοηθήσει να ανακαλέσετε όλα αυτά που για έναν χρόνο μαθαίνετε.
Φάτε καλό πρωινό. Αφενός χρειάζεστε ενέργεια και αφετέρου ένα στομάχι που πεινάει αποτελεί αντιπερισπασμό.
Μην κάνετε επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής. Θα σας γεμίσουν άγχος, όχι γνώσεις.
Όταν θα γράφετε διαβάστε προσεκτικά τα θέματα και οργανώστε καλά τη σκέψη σας. Χρησιμοποιείστε πρόχειρο και μοιράστε σωστά το χρόνο σας.
Ξεκινήστε απαντώντας πρώτα στα θέματα που θεωρείτε ευκολότερα ή τα γνωρίζετε καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε χρόνο και αυτοπεποίθηση βλέποντας να λύνετε τα θέματα.
Όταν νιώσετε ότι κολλήσατε κάπου προχωρήστε. Η μνήμη λειτουργεί καλύτερα όταν δεν την πιέζουμε, οπότε είναι πολύ πιθανό να βρείτε την απάντηση μετά από λίγο.
Αν νιώσετε πανικό ή πάθετε ένα black out μην πιέσετε τον εαυτό σας. Κάντε ένα διάλειμμα, επικεντρωθείτε σε μια θετική σκέψη ή ένα αγαπημένο τραγούδι για παράδειγμα. Ο χρόνος που θα χάσετε θα σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα.
Να έχετε όραμα. Να θυμάστε ότι δίνετε εξετάσεις γιατί έχετε όνειρα, στόχους, φιλοδοξίες. Και είστε πολύ νέοι για να πετύχετε.

Αν είστε γονείς

Πώς να στηρίξετε σωστά τα παιδιά σας

Στηρίξτε τα, μην τα πιέζετε. Ήδη έχουν από μόνα τους αρκετό άγχος, δεν θα βοηθήσετε μεταβιβάζοντάς τους και το δικό σας.
Τονώστε την αυτοπεποίθησή τους, επισημαίνοντας τα προτερήματά τους, για να πιστέψουν στις δυνατότητές τους.
Αποφύγετε την κριτική. Θα πλήξετε την αυτοεκτίμησή τους, άρα και την απόδοσή τους.
Προσφέρετε στα παιδιά σας ηρεμία και οικογενειακή ασφάλεια όλη την χρονιά. Η επιτυχία τους εξαρτάται από το συνολικό διάβασμα και όχι μόνο από το τελευταίο διάστημα.
Ακούστε τις επιθυμίες τους και σεβαστείτε τις επιλογές τους, ακόμα κι αν δε συμφωνείτε. Μην τα φορτώνετε με τις δικές σας προσδοκίες.
Μείνετε αισιόδοξοι. Μην τους μεταφέρετε την απαισιοδοξία σας λόγω κρίσης και ανεργίας και μην ισοπεδώνετε την αξία ενός πτυχίου.
Υπενθυμίζετέ τους να ξεκουράζονται και να κάνουν διαλείμματα.
Να θυμάστε ότι οι εξετάσεις είναι μία από τις πολλές ευκαιρίες που θα έχουν τα παιδιά σας στη ζωή τους.