Οι φωνές δεν προκαλούν ένταση μόνο σε εσάς αλλά και στο παιδί σας. Πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, αποκάλυψε πως εάν η αύξηση στην ένταση της φωνής, ειδικά αν συνοδεύεται από προσβολές, μπορεί να έχει εξίσου αρνητικές συνέπειες με τη σωματική βία.

Έτσι την επόμενη φορά που θα σας έρθει να φωνάξετε στο μικρό σας, συγκρατηθείτε ακολουθώντας κάποιες από τις παρακάτω εναλλακτικές προτάσεις.

Μειώστε την πιθανότητα για ατυχήματα.Προμοήστε ώστε να προλαβαίνετε τις αιτίες για τις οποίες συνήθως φωνάζεται. Μήπως, για παράδειγμα, το παιδί σας είναι επιρρεπές στις ζημιές; Εάν ναι, τότε μία λύση είναι να λάβετετα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι, όπως να τοποθετείτε εύθραυστα ή αντικείμενα αξίας σε σημεία που το παιδί δεν έχει πρόσβαση.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.Παρατηρήστε πότε εκνευρίζεστε πιο εύκολα και πάρτε τα μέτρα σας. Αν λόγου χάρη το πρωί πριν πιείτε καφέ σας είναι πιο εύκολο να χάσετε την ψυχραιμία σας, προτείνετε στον σύντροφό σας να ασχοληθεί με το μικρό σας μέχρι να «συνέλθετε» από το πρωινό ξύπνημα. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε μπορείτε να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα ώστε να έχετε πολύτιμο χρόνο για το εαυτό σας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλώς να χουζουρεύετε στο κρεβάτι.

Μειώστε τις προσδοκίες σας. Αν φωνάζετε συχνά στο παιδί σας, αναλογιστείτε μήπως έχετε πολλές απαιτήσεις από εκείνο. Λειτουργήστε με βάση την ιδιοσυγκρασία του, τις δυνατότητές του και το τι είναι ικανό να κάνει ανάλογα με την ηλικία του. Μην περιμένετε, λόγου χάρη, από ένα νήπιο να περπατάει μαζί σας επί μία ώρα χωρίς να γκρινιάξει. Μειώνοντας τις πιθανότητες το μικρό σας να ξεσπάσει, επειδή είναι κουρασμένο, μειώνετε αυτόματα και τις πιθανότητες να του φωνάξετε.

Ψιθυρίστε του. Αν το μικρό σας κάνει προσπάθεια για να ακούσει, είναι λιγότερο πιθανό να σας βγάλει εκτός εαυτού. Επίσης η απαλή φωνή είναι σχεδόν αδύνατο να εκφράσει θυμό ή να προκαλέσει φόβο στο μικρό σας.

Ακολουθήστε συγκεκριμένη στρατηγική. Βρείτε τρόπους για να μην κάνετε μαζί με το παιδί σας εργασίες που σας προκαλούν πίεση ή απαιτούν ταχύτητα. Κάντε τις αγορές σας διαδικτυακά ή ζητήστε από κάποιον να προσέχει το μικρό σας για να πληρώσετε, λόγου χάρη, τους λογαριασμούς ή να πάτε στο σούπερ μάρκετ.

Υιοθετήστε μια λέξη – κλειδί που σας ηρεμεί. Βρείτε μια λέξη ή φράση την οποία θα επαναλαμβάνετε και θα έχει κατευναστικές ιδιότητες κάθε φορά που νιώθετε να εκνευρίζεστε και θέλετε να φωνάξετε στο μικρό σας.

Ξεσπάστε σε αντικείμενα κατά του άγχους. Ειδικά μπαλάκια και άλλα αντικείμενα που καταπολεμούν το άγχος μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά όταν αισθάνεστε ότι πρόκειται να εκραγείτε.

Ασκηθείτε.Μπορεί οι φωνές να είναι ένας τρόπος για να αποβάλλετε την ένταση, κάτι που μπορεί να γίνει και με τη φυσική άσκηση. Μερικά πηδηματάκια ή ένα ελαφρύ τζόκινγκ επιτόπου στο σαλόνι σας μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας αποσπάσει την προσοχή, όσο παράξενο θέαμα και αν είναι για το μικρό σας και τον σύντροφό σας!

Ζητήστε βοήθεια.Επειδή οι φωνές είναι συχνά ένα δείγμα έντασης και κούρασης, ίσως χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Ζητήστε λοιπόν από τον σύντροφό σας ή από κάποιον φίλο να προσέχει το μικρό σας και κάντε μια δραστηριότητα που θα σας αναζωογονήσει και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Απομακρυνθείτε από τον χώρο. Αν νιώθετε πως θα εκραγείτε και πως τίποτα δεν μπορεί να σας συγκρατήσει αφήστε το μωρό ή το νήπιο σε ένα ασφαλές σημείο και απομακρυνθείτε από τον χώρο για μερικά λεπτά. Πάρτε βαθιές ανάσες και μετρήστε μέχρι το 10 για να ηρεμήσετε μέχρι να επιστρέψετε στο παιδί σας.

πηγή:happyparenting.gr