Μήπως πιέζετε υπερβολικά και φορτώνετε πολύ τα παιδιά σας;
Ίσως τα παρακάτω σας κάνουν να αποφασίσετε να σταματήσετε να λέτε κάποια πράγματα που συνηθίζατε να λέτε μέχρι τώρα στα παιδιά σας.
«Είμαι χοντρή/ός.»
Δεν χρειάζεται τα παιδιά σας να ακούνε τις εμμονές σας για την εμφάνισή σας και για το σώμα σας.Αν σας ακούνε να μιλατε συνεχώς για την εικόνα σας απλά θα αποκτήσουν την ίδια άποψη με εσάς και θα έχουν ανασφάλειες και φόβους για την εμφάνισή τους.
«Μην μιλάς σε αγνώστους.»
Αν τους το λέτε συνεχώς θα είναι συνεχώς καχύποπτοι. Είναι καλύτερο να τους διδάσκετε πως πρέπει να προσέχουν και πως πρέπει να ζητάνε βοήθεια όπου και να βρίσκονται σε ότι και να συμβεί.
«Δεν έχει παγωτό αν δεν φας όλο το σπανάκι.»
Γιατί να δωροδοκείτε το παιδί σας για κάτι που πρέπει έτσι κι αλλιώς να κάνει;Πρέπει από μόνο του να μάθει να τρώει σωστά χωρίς να το κακομαθαίνετε.
«Μίλα με λέξεις.»
Πολλά παιδιά προσπαθούν να εκφραστούν με άλλους τρόπους και πολλές φορές χωρίς λόγια.Μην το μαλώνετε συνεχώς και του φωνάζετε. Αν θέλετε να μιλά περισσότερο διαβάστε δυνατά ένα βιβλίο για να συνηθίσει να μιλά και να εκφράζετε δυνατά.
«Άσε με να βοηθήσω.»
Αν το λέτε συχνά αυτό στα παιδιά σας τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να λύνει τα προβλήματά του και πάντα θα περιμένει από εσάς. Αφήστε το να προσπαθήσει και βοηθήστε το αν ζητήσει την βοήθειά σας.
«Τι έξυπνο παιδί που είσαι.»
Με αυτή την φράση δεν του τονώνετε την αυτοπεποίθηση αλλά το κάνετε να επικεντρωθεί σε αυτό που έκανε και όχι στον τρόπο με τον οποίο το έκανε. Πείτε του ότι σας άρεσε κάτι που έκανε και όχι η εξυπνάδα με την οποία το έκανε.
– Γεωργία Τ.