Η Margrethe Vestager, η νέα Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., έδειξε αμέσως τα δόντα της βάζοντας τα με Google και Gazprom

Από τον Παναγιώτη Κρόμπα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ίσως έχει βρει την αντίζηλό της και αυτή ακούει στο όνομα Margrethe Vestager. Η Vestager είναι η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δείχνει αποφασισμένη να ασκήσει τα καθήκοντα της στο έπακρο χωρίς να υποκύψει σε πιέσεις είτε από το πολιτικό είτε από τον επιχειρηματικό χώρο. Η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό; Βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Googleκαι δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί αλλά να ‘’νικήσει’’. Ας γνωρίσουμε καλύτερα μια πραγματικά ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη.
Από τη Δανία στις Βρυξέλες Η Margrethe Vestager κατάγεται από τη Δανία και έχει πτυχίο στα οικονομικά. Η ενασχόληση της με την πολιτική άρχισε από αρκετά νεαρή ηλικία ενώ στα 33 της έγινε για πρώτη φορά βουλευτής εκπροσωπώντας το δανέζικο σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα Radikale Venstre. Στη συνέχεια κατάφερε να πάρει διάφορα αξιώματα με το πιο πρόσφατο να είναι αυτό της Υπουργού Οικονομικών και Εσωτερικών.Ωστόσο το 2014 κλήθηκε να τα αφήσει όλα πίσω της και να αναλάβει μια καρέκλα με τεράστια δύναμη αλλά και πάρα πολλές δυσκολίες. Η Vestager δεν μπορούσε παρά να πει ναι σε αυτή τη πρόκληση, να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και να γίνει η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τώρα καλείται να τα βάλει με επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως η ρώσικη Gazprom και η αμερικάνικη Google, να μην υποκύψει στις διάφορες πιέσεις που θα συναντήσει και να κρατήσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία της από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους .Όση τη γνωρίζουν δεν αμφιβάλουν για τις ικανότητες της και την αδιαλλαξία της, με τους Δανούς ψηφοφόρους να λένε ότι ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει . ‘’Παίρνει το καλύτερο δυνατό από μια κατάσταση. Έχει αποδείξει ότι έχει ατσαλένιο χαρακτήρα’’, δηλώνει ο Rune Stubager, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Aarhus.

Ατσαλένιος χαρακτήρας, ψυχρή και… έμπνευση για χαρακτήρα σε σειρά Η φήμη που ακολουθεί τη Margrethe Vestager είναι ότι πρόκειται για έναν ψυχρό και κυνικό άνθρωπο με ισχυρό χαρακτήρα που ξέρει πάντα να παίρνει αυτό που θέλει. Μότο της είναι ότι ‘’η πολιτική θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν ελεύθερες επιλογές’’. Ενώ κατά τη διάρκεια συναντήσεων της, ακόμη και υψηλού επιπέδου υπουργικές συναντήσεις, συνηθίζει να πλέκει.
Αυτές είναι οι βασικές πληροφορίες που θα μάθει κάνεις ψάχνοντας για την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Αυτό όμως που δε θα περίμενε κανείς είναι ότι η Vestager θα αποτελούσε έμπνευση για χαρακτήρα σε τηλεοπτική σειρά. Συγκεκριμένα η πρωταγωνίστρια της δανέζικης σειράς Borgen έχει βασιστεί στην Margrethe Vestager και όπως είχε δηλώσει και η ίδια η Επίτροπος :’’ Η ηθοποιός με είχε ακολουθήσει για μια ημέρα όταν ήμουν υπουργός οικονομικών, για να δει πως λειτουργούν τα πράγματα’’.
Η Margrethe εκτός από τη θέση της στο πολιτικό χάρτη δεν ξεχνά πως είναι σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών. Μάλιστα όταν έπρεπε να πάρει την απόφαση να αφήσει τη Δανία για τις Βρυξέλλες δε μπορούσε παρά να συζητήσει το θέμα με την οικογένεια της : ‘’ Είναι σημαντικό να συζητάς τέτοια θέματα με την οικογένεια. Όλοι ήταν θετικοί στο να δεχτώ τη θέση, ακόμη και το σκυλί της οικογένειας’’.

Η υπόθεση της Google, το μεγαλύτερο στοίχημα στη καριέρα της Μόλις η Margrethe Vestager ανέλαβε την θέση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού στην ΕΕ ήξερε ότι την περίμενε μια μεγάλη πρόκληση που ακούει στο όνομα Google. Η αμερικανική εταιρία κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μονοπωλιακές τακτικές καθώς φαίνεται να καταχράται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν η Google να βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύτατα πρόστιμα που μπορούν να αγγίξουν έως και τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά και να αναγκαστεί να αλλάξει το επιχειρησιακό της μοντέλο.
Φυσικά η συγκεκριμένη υπόθεση είναι από τις πλέον δύσκολες για την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρώπης, η οποία καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όπως είχε κάνει και τη δεκαετία του 1990 σε ανάλογη περίπτωση με τη Microsoft. Οι πιέσεις που ασκούνται από τις Η.Π.Α είναι αρκετές καθώς αφήνουν να εννοηθεί ότι οι κατηγορίες κατά της Google αποσκοπούν στο να ‘’χτυπήσουν’’ έμμεσα την Αμερική. Η Vestager σε δηλώσεις της σχετικά με αυτές τις υπόνοιες είχε απαντήσει: ‘’ Όπως μου είπε και μία από τις κόρες μου: Δε βλέπω την Google ως μια αμερικάνικη εταιρία αντί μιας ευρωπαϊκής, απλά μου αρέσουν οι υπηρεσίες που προσφέρει’’.
Η 47χρονη Επίτροπος επιθυμεί να ανταπεξέλθει καλύτερα από τον προκάτοχο της, Joaquín Almunia, στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Almunia ξεκίνησε μια έρευνα για τη Google το 2010 αλλά μετά από πέντε χρόνια το μόνο που είχε να παρουσιάσει ως πρόοδο ήταν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες για συμβιβασμό.
Η νέα σιδερά κυρία της Ευρώπης λοιπόν πρέπει να αποδείξει ότι όντως έχει ατσάλινο χαρακτήρα, να δείξει στους συμπατριώτες της ότι έχουν σωστή άποψη για εκείνη και να μπει σε μια ‘’περιπέτεια’’ όπου για να βγει νικήτρια θα πρέπει να χειριστεί σωστά τη δύναμη που της δίνει η θέση της. Στα πρώτα δείγματα γραφής της φαίνεται να μην έχει διάθεση για συμβιβασμούς και μένει να δούμε αν θα συνεχίσει έτσι ή αν το ατσάλι της θα… λυγίσει.
news247.gr