Έρευνα εννέα ετών κατέληξε αποκωδικοποίησε το φαινόμενο Warburg.  Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο τα καρκινικά κύτταρα διασπούν γρήγορα τα σάκχαρα και διεγείρουν την ανάπτυξη του όγκου.

Αυτή η ανακάλυψη παρέχει αποδεικτικά στοιχεία για την θετική συσχέτιση που έχει η ζάχαρη και ο καρκίνος. Πρόκειται για μια επιστημονική απόδειξη, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ειδική διατροφή για καρκινοπαθείς. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Communications.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2008 με επικεφαλής τους Johan Thevelein (VIB-KU Leuven), Wim Versées (VIB-VUB) και Veerle Janssens (KU Leuven). Από την αρχή επικεντρώθηκαν στο φαινόμενο Warburg. Δηλαδή εστίασαν στον τρόπο που οι καρκινικοί όγκοι μετατρέπουν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης σε γαλακτικό οξύ σε σύγκριση με τους υγιείς ιστούς. Αυτή η διεργασία είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων. Ως φαινόμενο έχει μελετηθεί εκτενώς και χρησιμοποιείται για την ανίχνευση όγκων του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής όμως δεν ήταν σαφές εάν είναι απλώς ένα σύμπτωμα του καρκίνου, ή μια αιτία.

Ο καθηγητής Johan Thevelein λέει: “Η έρευνά μας αποκαλύπτει το πώς η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης από τα καρκινικά κύτταρα οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτός είναι η διαρκής διέγερση των όγκων που οδηγεί σε νέους όγκους. Αυτή η αλυσιδωτή διεργασία οδηγεί στην ανάπτυξη του καρκίνου. Καταφέραμε να εξηγήσουμε την συσχέτιση μεταξύ του φαινομένου Warburg και της επιθετικότητας του καρκίνου. Αυτή η σχέση που έχει η ζάχαρη και ο καρκίνος επιφέρει σοβαρές συνέπειες. Τα αποτελέσματά μας αποτελούν τη βάση για μελλοντική έρευνα στον τομέα αυτό. Η επόμενη έρευνα μπορεί, πλέον, να πραγματοποιηθεί με πολύ πιο ακριβή και σχετική εστίαση”.