Χωρίς θεραπεία οι ασθενείς με ηπατίτιδα C – Αυστηρά κριτήρια του ΕΟΠΥΥ

ΥΓΕΙΑ 🕔17/12/2015 - 17:51 | Author: Newsroom

Χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή έχουν μείνει οι ασθενείς με ηπατίτιδα C στη χώρα μας, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και καλεί το Υπουργείο Υγείας και τη φαρμακοβιομηχανία σε άμεση διαπραγμάτευση, ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.

Είναι ενδεικτικό -και δραματικό- ότι πρόσβαση σε καινούρια φάρμακα της νόσου έχουν μόνο οι ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο κίρρωσης του ήπατος!

«Σε καθημερινή βάση δεχόμαστε καταγγελίες από ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C, σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση για τα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Προμηθέας» (www.helpa–prometheus.gr). Επικαλείται, μάλιστα, τη διαβεβαίωση που έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια από τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας για την πρόσβαση στη θεραπεία των ηπατικών ασθενών, με πλέον πρόσφατη εκείνη που δόθηκε από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζο.

Ενδεικτικά αναφέρει ο «Προμηθέας», ότι τα κριτήρια πρόσβασης που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ είναι περιοριστικά και δεν συνάδουν με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, ούτε με τις προτάσεις που εισηγήθηκε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος, ο μοναδικός επιστημονικός φορέας για τα νοσήματα του ήπατος που έχουμε την Ελλάδα.

Με βάση τα κριτήρια, δεν είναι διαθέσιμη καμία θεραπεία για τους ασθενείς που βρίσκονται στα πρωιμότερα στάδια της νόσου και ταυτόχρονα πάσχουν και από άλλα σοβαρά νοσήματα, όπως μεσογειακή αναιμία, ψυχιατρικά νοσήματα (πχ ανεξέλεγκτη κατάθλιψη, ψύχωση), ή/και από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (πχ. αυτοάνοση θυρεοειδική ασθένεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα), καθώς και όλοι οι ασθενείς που δυστυχώς τα παλιότερα θεραπευτικά σχήματα απέτυχαν να τους θεραπεύσουν.

Επίσης, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος, στα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη ούτε για τις περιπτώσεις που παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της HCV, όπως γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, σεξουαλικά ενεργοί ομοφυλόφιλοι άνδρες, ενεργοί χρήστες ναρκωτικών και έγκλειστοι.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά πρόβλεψη ούτε για τους ασθενείς με συλλοίμωξη HCV+HIV, τη στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών αποτελεί προτεραιότητα στις διεθνείς επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες.

«Όλες οι παραπάνω κατηγορίες κατά τον ΕΟΠΥΥ είναι ασθενείς “ολίγον άρρωστοι για καινούργια θεραπεία” και τους καταδικάζει να πρέπει να φτάσουν στο στάδιο της κίρρωσης, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία», καταλήγει η ανακοίνωση του «Προμηθέα».

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral