Δύο μορφές του HIV που απαντώνται στην Αφρική προήλθαν από τους γορίλες και όχι από τους χιμπατζήδες όπως το στέλεχος που προκάλεσε πανδημία, αποκαλύπτουν οι τελευταίες γενετικές αναλύσεις.
Η επιδημία AIDS προκλήθηκε από τον ιό HIV της λεγόμενης Ομάδας Μ, ο οποίος έχει μολύνει μέχρι σήμερα πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η Ομάδα Μ μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τον χιμπατζή, όπως συνέβη και με τον ιό ΗΙV-1 της Ομάδας Ν, η οποία έχει διαγνωστεί σε μόλις 20 ασθενείς στην Αφρική.

Μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστη η προέλευση δύο ακόμα ομάδων: της Ομάδας O, η οποία εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει μολύνει περίπου 100.000 άτομα στο Καμερούν, τη Γκαμπόν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα· και της Ομάδας P, η οποία έχει αναγνωριστεί σε μόλις δύο ασθενείς στο Καμερούν.

Οπως αναφέρει το in.gr, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS από μεγάλη, διεθνή ερευνητική ομάδα δείχνει τώρα ότι οι ομάδες Ο και Ρ προήλθαν από γορίλες στο νότιο Καμερούν.

Το συμπέρασμα προκύπτει από γενετικές αναλύσεις σε κόπρανα γοριλών σε τέσσερις αφρικανικές χώρες. Στα δείγματα ανιχνεύθηκαν στελέχη του ιού ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV) τα οποία παρουσίασαν μεγάλη γενετική ομοιότητα με τις συγκεκριμένες δύο ομάδες του HIV-1.

«Τόσο οι χιμπατζήδες όσο και οι γορίλες φέρουν ιούς που μπορούν να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν μεγάλες επιδημίες» σχολιάζει στο Reuters η Μαρτίν Πίτερς του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ στη Γαλλία, επικεφαλής της μελέτης.

«Ο τρόπος μετάδοσης είναι πιθανότατα η έκθεση σε μολυσμένο αίμα ή ιστούς στη διάρκεια του κυνηγιού και του σφαγιασμού άγριων ζώων» προσθέτει.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμα ότι η Ομάδα Ο θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει μεγάλες επιδημίες -η περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωσή του ήταν πιθανότατα θέμα καλής τύχης.

Μια ακόμα διαφορετική μορφή του ιού, ο υπότυπος HIV-2, εντοπίζεται μόνο στη Δυτική Αφρική. Μεταδίδεται λιγότερο εύκολα από τον HIV-1 και καθυστερεί να οδηγήσει σε AIDS.

Πιστεύεται ότι προήλθε από τον απειλούμενο πίθηκο Cercocebus atys της Δυτικής Αφρικής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρωτεύοντα που μολύνονται από συγγενείς του ΗIV δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.