Τα πολυανθεκτικά αυτά μικρόβια προκαλούν περίπου 5.000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και περισσότερους από 1000 θανάτους ετησίως
Τη χαρτογράφηση της πορείας που ακολουθούν στα ελληνικά νοσοκομεία και τις άλλες δομές υγείας τα πολυανθεκτικά μικρόβια, Klebsiella, Acinetobacter και Pseudomonas, που είναι υπαίτια για τις περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, επιχειρεί για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας. Τα πολυανθεκτικά αυτά μικρόβια προκαλούν περίπου 5.000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και περισσότερους από 1000 θανάτους ετησίως.

Με εγκύκλιο της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου ζητεί από τα δημόσια νοσοκομεία να καταγράφουν τους ασθενείς με λοίμωξη ή αποικισμό από πολυανθεκτικούς μικροορργανισμούς που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε ειδική κάρτα η οποία θα ακολουθεί τους ασθενείς σε όλους τους χώρους υγείας που επισκέπτονται.

Εκτός από τα δημόσια νοσοκομεία, που αποτελούν τις βασικές εστίες «φιλοξενίας» των επικίνδυνων μικροβίων, οι αρχές βάζουν στο μικροσκόπιο Κέντρα Αποκατάστασης, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων κα. Στόχος τους είναι να καταγραφούν οι δαιδαλώδεις διαδρομές των παθογόνων μικροοργανισμών από και προς τα νοσοκομεία, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στα ασθενοφόρα τα οποία μετατρέπονται συχνά σε οχήματα μεταφοράς των μικροβίων.

Με ειδικό έντυπο θα παίρνει εξιτήριο ο μολυσμένος ασθενής

Η εγκύκλιος ορίζει ότι είναι υποχρεωτική η ειδική αναφορά του αποικισμού ή της λοίμωξης από ανθεκτικά παθογόνα τόσο κατά την αρχική διαλογή των ασθενών στα ΤΕΠ όσο και κατά τη μετακίνηση τους εντός και εκτός του Νοσοκομείου.
Η ίδια αναφορά θα συνοδεύει το έντυπο διακομιδής ή το εξιτήριο του ασθενή με αποικισμό ή λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα.

Επίσης, ορίζεται ότι ο θεράπων ιατρός οφείλει να ενημερώνει τους ασθενείς με αποικισμό ή λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα ότι πρέπει να προσκομίζουν το έντυπο αυτό κατά την εισαγωγή τους στο ίδιο νοσοκομείο ή σε άλλο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας (Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Κέντρα Αποκατάστασης κα.) ή κατά τη διακομιδή τους με ασθενοφόρο, προκειμένου να ενημερώνονται οι επαγγελματίες υγείας και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου.