Βασιλικός πολτός: Ένα διατροφικό θαύμα της φύσης

ΥΓΕΙΑ 🕔30/12/2015 - 17:44 | Author: Newsroom

Ο βασιλικός πολτός παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών- μελισσών και τοποθετείται στα βασιλικά κελιά σαν τροφή για τις προνύμφες των βασιλισσών.

Ο βασιλικός πολτός είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμμώδης, πολύ όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση. Είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύπλοκη ως προς τη σύστασή της τροφή. Περιέχει πολλές βιταμίνες σε διάφορες συγκεντρώσεις, ειδικά αυτές του συμπλέγματος Β, καθώς και λιπαρά οξέα, όπως είναι τα υδροξυλιπαρά και τα δικαρβοξυλικά που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητές του.

Χρησιμοποιείται κυρίως ως φυσικό συμπλήρωμα, αν και είναι αρκετά ακριβότερος από τα κοινά συμπληρώματα διατροφής.

Έχουν αναφερθεί πολλά για τη βιολογική αξία του βασιλικού πολτού, την ευεργετική του επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και τη χρήση του σε διάφορα καλλυντικά.

Ο βασιλικός πολτός δεν είναι τοξικός, ακόμη και αν ληφθεί σε σχετικά μεγαλύτερες δόσεις. Δυστυχώς, οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού εξουδετερώνονται όταν τα λιπαρά οξέα βρεθούν σε συνθήκες οξύτητας με pH μεγαλύτερο από το 5,6, οπότε χάνει κάθε θεραπευτική ιδιότητα στο αίμα ή στους μυς του ανθρώπου. Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε εφαρμογές του βασιλικού πολτού στην κατασκευή αλοιφών ή καλλυντικών λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral