Ο καφές αποτελεί το πιο διαδεδομένο πρωινό τελετουργικό. Είναι λίγα όμως αυτά που γνωρίζουμε για τις επιδράσεις της καφεΐνης στη διάθεση και τον ύπνο.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά την κατανάλωση του αγαπημένου ροφήματος.

1. Η επίδραση του καφέ στο γυναικείο οργανισμό δεν είναι πάντα η ίδια

Οι ορμονικές μεταβολές επιβραδύνουν το μεταβολισμό της καφεΐνης. Έτσι, στις εγκυμονούσες και στις γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία με οιστρογόνα η επίδραση του καφέ είναι ισχυρότερη. Παράλληλα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο μεταβολισμός της καφεΐνης είναι πιο αργός και κατά όταν τα οιστρογόνα είναι αυξημένα, κατά την έμμηνο ρύση. Σε αυτές τις φάσεις, είναι καλύτερο να καταναλώνονται μικρότερες ποσότητες καφέ.

2. Η ώρα που καταναλώνουμε καφέ παίζει σημαντικό ρόλο

Οι ειδικοί συνιστούν να μην πίνουμε καφέ μετά το μεσημέρι, καθώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει το βραδινό μας ύπνο. Νέες έρευνες δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι διαθέτουν ένα ιδιαίτερο γονίδιο που βοηθά στον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι στα άτομα αυτά έχουν αυξημένη ευαισθησία στην καφεΐνη ακόμη και ένας δυνατός καφές το πρωί παραμένει στον οργανισμό τους μέχρι το βράδυ.

3. Η γυμναστική μετά τον καφέ δε βοηθά

Πολλοί πιστεύουν ότι η γυμναστική βοηθά ώστε ο οργανισμός να απαλλαγεί ταχύτερα από τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Τα μόρια της καφεΐνης μεταφέρονται μέσω του αίματος και εν τέλει διασπώνται από το συκώτι, παράγοντας ανενεργά στοιχεία που απελευθερώνονται από τα νεφρά. Οι ειδικοί δηλώνουν πως δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε ώστε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία.

4. Ο εσπρέσο δεν είναι πιο δυνατός από άλλα είδη καφέ

Πολλοί αποφεύγουν τον εσπρέσο επειδή πιστεύουν ότι προκαλεί νευρικότητα. Πράγματι αυτός ο τύπος καφέ περιέχει αρκετή ποσότητα καφεΐνης και αυτός είναι ο λόγος που σερβίρεται σε τόσο μικρή μερίδα. Αυτή η ποσότητα καφεΐνης όμως δεν ξεπερνά άλλα είδη καφέ που σερβίρονται σε μεγαλύτερες μερίδες.