Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και η απουσία σωματικής άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων, με επικεφαλής την Δρ Τίνα Χόανγκ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 3.200 ανθρώπους, 18-30 ετών (κατά μέσο όρο 25 ετών) στην αρχή της μελέτης.

Μετά από 25 χρόνια, έγινε αξιολόγηση της υγείας του εγκεφάλου τους, σε σχέση με τις ώρες που παρακολουθούσαν τηλεόραση και ασκούνταν.

Όσοι σε νεαρή ηλικία παρακολουθούσαν πάνω από τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα, είχαν ως μεσήλικες χαμηλότερες επιδόσεις στα γνωσιακά τεστ (ταχύτητα σκέψης, μνήμη, προσοχή κ.α.), σε σχέση με όσους έβλεπαν λιγότερες ώρες τηλεόραση.

Επίσης, όσοι ασκούνταν λιγότερο είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ, σε σχέση με όσους ασκούνταν τακτικά. Αυτοί που συνδύαζαν και τα δύο, δηλαδή έβλεπαν περισσότερη τηλεόραση και ασκούνταν λιγότερο από όλους είχαν διπλάσια πιθανότητα να έχουν κακές επιδόσεις στα πνευματικά τεστ.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές γιατί η παρακολούθηση τηλεόρασης φαίνεται να σχετίζεται με χειρότερες νοητικές επιδόσεις αργότερα στη ζωή, η Δρ Χόανγκ εικάζει ότι η τηλεόραση ως δραστηριότητα δεν εξασκεί τον εγκέφαλο.

Μία άλλη ερμηνεία είναι ότι όσοι βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση και ασκούνται λίγο, ακολουθούν γενικότερα έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, κάνοντας π.χ. κακή διατροφή, πράγμα που επίσης έχει ως συνέπεια την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.