Ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα είδη ροφήματος, το μαύρο τσάι, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε αγαπημένο ποτό όλων των διατροφολόγων εξαιτίας των διαφόρων θρεπτικών ενώσεων που περιέχει.

Το μαύρο τσάι είναι περισσότερο οξειδωμένο από το λευκό και το πράσινο τσάι και, ως εκ τούτου, είναι λίγο διαφορετικό από αυτά όσον αφορά την γεύση και τα οφέλη του για την υγεία του ανθρώπου.

Δείτε μερικά από τα μοναδικά οφέλη του μαύρου τσαγιού:

Πηγή αντιοξειδωτικών: Το μαύρο τσάι είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των βλαβών στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες. Τα ίδια συστατικά βοηθούν επίσης στη θεραπεία προβλημάτων ακοής και στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον.

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα: Η κύρια ένωση του μαύρου τσαγιού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού είναι τα αντιγόνα αλκυλαμίνης. Επίσης, οι τανίνες στο μαύρο τσάι προστατεύουν τον άνθρωπο από κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Μειώνει το στρες: Οι ενώσεις της L-θεανίνης στο μαύρο τσάι μειώνουν το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα.

Βελτιώνει την πέψη: Η καθημερινή κατανάλωση μαύρου τσαγιού διατηρεί την υγεία του πεπτικού συστήματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε τανίνες. Αυτές οι ουσίες σας βοηθούν να απαλλάξετε το έντερο από γαστρικές ασθένειες.

Συμβάλλει στη στοματική υγεία: Το μαύρο τσάι έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην διατήρηση της καλής οδοντικής υγείας. Περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και, συνεπώς, μειώνει την συσσώρευση πλάκας. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο μαύρο τσάι σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια.

Αυξάνει την ενέργεια: Το μαύρο τσάι βοηθά στην ενίσχυση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο και ως εκ τούτου θεωρείται πως είναι ένα δυναμωτικό ρόφημα. Η μέτρια ποσότητα καφεΐνης που περιέχει φέρνει το σώμα σε εγρήγορση, αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου: Το μαύρο τσάι θεωρείται επίσης αποτελεσματικό στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, επειδή εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Οι χημικές ενώσεις TF-2 στο μαύρο τσάι κάνουν τα καρκινικά κύτταρα να πέφτουν σε κατάσταση απόπτωσης, η οποία είναι ο αυτόματος θάνατός τους.

Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες: Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μαύρο τσάι απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, που είναι οι κύριοι λόγοι της αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, της αρτηριοσκλήρυνσης και του καρκίνου.

Μειώνει τη χοληστερόλη: Το μαύρο τσάι ρίχνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.