Στο μικροσκόπιο των Ελλήνων ειδικών ο στοματικός καρκίνος

ΥΓΕΙΑ 🕔14/07/2016 - 21:25 | Author: Newsroom

Ραγδαία αύξηση καταγράφεται στα κρούσματα του στοματικού καρκίνου κυρίως σε άνδρες κάτω τον 45 ετών.

Με τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου να πλήττει πλέον ιδίως τους νέους ανθρώπους, κάτω των 45 χρόνων.

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως ανακύπτουν πάνω από 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος και η νόσος είναι θανατηφόρος για 200.000 ασθενείς.

Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα απ’ ότι οι γυναίκες, η αναλογία όμως αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα είναι περίπου 1,5 προς 1 για τον καρκίνο του στόματος.

Ωστόσο, η πλειονότητα των κρουσμάτων του στοματικού καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Αυτές, μεταξύ άλλων, τις παραμέτρους που αφορούν τον στοματικό καρκίνο θα αναλύσουν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (www.haoms.org) στη διάρκεια Επιστημονικής Ημερίδας για τον Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50).

«Η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι αλματώδης σε μικρότερες ηλικίες τα τελευταία χρόνια και η παγκόσμια κοινότητα χάνει ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας» αναφέρει ο καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας, κ. Νικόλαος Παπαδογεωργάκης.

Η ραγδαία αύξηση της ασθένειας έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και το 2015 η International Federation of Head and Neck Oncologic Societies (I.F.H.N.O.S.) όρισε την 27η Ιουλίου ως τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου. Ζητούμενο για τους ειδικούς είναι να ευαισθητοποιήσουν τους Έλληνες ιατρούς και οδοντιάτρους για τον στοματικό καρκίνο με σκοπό την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία που σώζει ζωές. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός έλεγχος από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή κ. Παπαδογεωργάκη.

Πώς εκδηλώνεται ο στοματικός καρκίνος

Ο στοματικός καρκίνος εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ανώδυνο έλκος (πληγή) στην αρχή, που δεν κλείνει με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα μεγαλώνει δημιουργώντας προβλήματα στη μάσηση, την ομιλία ή την κατάποση. Μπορεί να εμφανιστεί και σαν μια λευκή πλάκα ή μια κόκκινη περιοχή.

Συχνά εντοπίζεται στο κάτω χείλος, στη γλώσσα, στο έδαφος του στόματος, στις παρειές, στα ούλα και στην υπερώα. Η μορφή του καρκίνου του στόματος που απαντάται στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα εντοπίζεται στην περιοχή των αμυγδαλών, στη βάση της γλώσσας, στη μαλθακή υπερώα και στα τοιχώματα του φάρυγγα.

Μπορεί να έχει τη μορφή ανώδυνης ή επώδυνης διόγκωσης που προκαλεί δυσκολία στην κατάποση ή τη μορφή πληγής («έλκους» που δεν υποχωρεί. Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί να εμφανιστεί με αλλαγή στη χροιά της φωνής.

Η αιτιοπαθογένεια του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος είναι πολυπαραγοντική. Το κάπνισμα είναι η συχνότερη αιτία για τον καρκίνο του στόματος, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα.

Ακολουθεί η κατάχρηση αλκοόλ. Ο συνδυασμός όμως αλκοόλ και κατάχρησης καπνού πολλαπλασιάζει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στις περιοχές αυτές της κεφαλής και του τραχήλου.

Για τον καρκίνο στοματοφάρυγγα πλέον έχει επιβεβαιωθεί η σχέση του με τους ιούς HPV (κονδυλώματα) και κυρίως με τον ιό HPV 16, ο οποίος αποτελεί σεξουαλικά μεταδιδόμενο τύπο ιού και εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων του τύπου αυτού του καρκίνου που παρατηρείται σε μικρότερες ηλικίες.

Πιστεύεται ότι οι ιοί αυτοί ευθύνονται και για την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του στόματος στις μικρότερες ηλικίες.

Loading...
  • europalso

    ideascentral