Βρετανοί χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη, παγκοσμίως, ρομποτική επέμβαση στο εσωτερικό του ματιού, δίνοντας ελπίδες για μια επερχόμενη επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι παθήσεις των ματιών.

Ασθενής ήταν ένας ιερώμενος από το Λονδίνο, του οποίου η όραση είχε διαστρεβλωθεί. Ο πατέρας William Beaver, 70 ετών, δήλωσε ότι η όρασή του επανήλθε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από χειρουργούς του Νοσοκομείου «John Radcliffe» της Οξφόρδης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι έχουμε μόλις δει μια εικόνα από τις χειρουργικές επεμβάσεις του ματιού στο μέλλον», δήλωσε ο καθηγητής Robert MacLaren, μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης και συμπλήρωσε: «Η τρέχουσα τεχνολογία με σαρωτές λέιζερ και μικροσκόπια μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε ασθένειες του αμφιβληστροειδούς στο μικροσκοπικό επίπεδο, αλλά τα πράγματα που βλέπουμε είναι πέρα από το φυσιολογικό όριο του τι μπορεί να χειρουργήσει το ανθρώπινο χέρι».

Η επέμβαση

Η διαδικασία ήταν απαραίτητη, καθώς ο ασθενής είχε μια αναπτυσσόμενη μεμβράνη στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς του, η οποία είχε σχηματίσει μία οπή, με αποτέλεσμα την απώλεια της κεντρικής όρασης. Η μεμβράνη είχε πάχος περίπου ένα εκατοστό του χιλιοστού και έπρεπε να αφαιρεθεί, χωρίς να προκαληθεί καμία βλάβη.

Οι οφθαλμοχειρουργοί χρησιμοποίησαν ένα χειριστήριο και μία οθόνη αφής για να καθοδηγήσουν το ρομπότ, ενώ παρακολουθούσαν τη διαδικασία μέσω ενός χειρουργικού μικροσκοπίου, έχοντας το πλεονέκτημα ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες κινήσεις στο χειριστήριο είχαν ως αποτέλεσμα μικροσκοπικές κινήσεις του ρομπότ. Ήταν η πρώτη φορά που μια συσκευή πέτυχε την τρισδιάστατη ακρίβεια που απαιτεί εγχείρηση μέσα στο ανθρώπινο μάτι.

Η δοκιμή της ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης στα μάτια περιλαμβάνει 12 ασθενείς με αυξημένη πολυπλοκότητα. Στο πρώτο μέρος της μελέτης, το ρομπότ έχει χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει τις μεμβράνες από τον ευαίσθητο αμφιβληστροειδή, χωρίς να προκληθεί βλάβη.

Εάν αυτό το μέρος ολοκληρωθεί με επιτυχία, όπως έχει συμβεί μέχρι στιγμής, η δεύτερη φάση της μελέτης θα αξιολογήσει πώς το ρομπότ μπορεί να τοποθετήσει μια λεπτή βελόνα κάτω από τον αμφιβληστροειδή και να εγχύσει υγρό μέσα από αυτήν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ρομπότ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη γονιδιακή θεραπεία του αμφιβληστροειδούς, μια νέα θεραπεία για την τύφλωση που δοκιμάζεται σε διάφορα κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Το οφθαλμοχειρουργικό ρομπότ, που ονομάζεται Preceyes κατασκευάσθηκε από την ομώνυμη ολλανδική εταιρεία-τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν.