• Πόσο κρασί θεωρείται “ασφαλές” για να πιάσετε τιμόνι;

    ΥΓΕΙΑ 🕔25/12/2015 - 20:53 | Author: Newsroom

    Τις γιορτινές αυτές μέρες αρκετοί οδηγοί παρασύρονται και πίνουν ένα παραπάνω ποτηράκι αλκοόλ με πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα.

    Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

    Σύμφωνα με το νόμο, ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

    Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο ενδεικτικά πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα: Με κατανάλωση 490 ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55 ml ουίσκι ή βότκας “πιάνουμε” το όριο.

    Με λίγα λόγια όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο.

    Θυμηθείτε όμως πως οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι ενδεικτικές και οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και το βάρος μας.

    Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...