• Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε θερμοπληξία

  ΥΓΕΙΑ 🕔21/07/2016 - 16:25 | Author: Newsroom

  Τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη θερμοπληξία.

  Η θερμοπληξία είναι επείγουσα κατάσταση που πλήττει άτομα κάθε ηλικίας, με τον κίνδυνο να είναι αυξημένος για όσους έχουν υπέρταση, πρόβλημα στο θυρεοειδή, διαβήτη ή υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

  Όσο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πλησιάζει τη θερμοκρασία του σώματος (περίπου 36 βαθμοί Κελσίου), τόσο πιθανότερη είναι η θερμοπληξία.

  bigstock Extreme Hot Summer Warning 88230623

  Η θερμοπληξία όμως δεν «χτυπά» ξαφνικά, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε άμεσα μια ανάσα δροσιάς.

  1. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

  Στη θερμική εξάντληση, η οποία είναι πιο ήπια από τη θερμοπληξία, η θερμοκρασία του σώματος δεν ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη θερμοπληξία το θερμόμετρο μπορεί να δείξει 40 ή και παραπάνω. Το μέτωπο καίει, το δέρμα κοκκινίζει και ο καρδιακός παλμός αυξάνεται σημαντικά.

  2. Τα όργανα του σώματος υπολειτουργούν

  Η υψηλή θερμοκρασία σώματος συνεπάγεται ότι τα όργανα και τα συστήματά του αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά. Η θερμοπληξία επηρεάζει τα νεφρά, το συκώτι, την καρδιά, τον εγκέφαλο και κάθε άλλο ζωτικό όργανο. Ενδεικτικά, η δυσλειτουργία των νεφρών λόγω θερμοπληξίας εκδηλώνεται συχνά με τα ίχνη αίματος στα ούρα.

  3. Πνευματική σύγχυση

  Η σύγχυση και το ντελίριο είναι δύο τυπικά επακόλουθα της θερμοπληξίας και υποδεικνύουν ότι χρειάζεται επείγουσα ιατρική παρέμβαση. Στο στάδιο αυτό ο ασθενής δύσκολα θα μπορέσει να αυτοεξυπηρετηθεί, οπότε χρειάζεται μεταφορά σε δροσερό χώρο μόλις εκδηλωθούν οι πρώτες ζαλάδες.

  4. Ναυτία

  Η ναυτία είναι το συνηθέστερο σωματικό σύμπτωμα της θερμοπληξίας. Συχνά συνδυάζεται με αίσθημα εξάντλησης και τάση προς έμετο.

  Loading...