Ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge ομάδα εντόπισε τις περιοχές του εγκεφάλου που αλλάζουν περισσότερο, κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών.

Εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι είναι οι περιοχές που σχετίζονται με πολύπλοκες διαδικασίες της σκέψης.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης μια σύνδεση μεταξύ εφηβικής ανάπτυξης του εγκεφάλου και ψυχικών ασθενειών, όπως ησχιζοφρένεια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η ομάδα από το τμήμα ψυχιατρικής του Cambridge προχώρησε σε απεικόνιση των εγκεφάλων 300 ατόμων μεταξύ 14 και 24 ετών.

Ενώ οι περιοχές που συνδέονται με τη βασική λειτουργία του οργανισμού, όραση, ακοή και κίνηση, αναπτύσσονται πλήρως στην εφηβεία, οι περιοχές που συνδέονται με την πολύπλοκη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων εξακολουθούν να αλλάζουν.

Οι περιοχές αυτές είναι νευρικά κέντρα με πολλές συνδέσεις από και προς άλλους βασικούς τομείς.

Μπορείτε να σκεφτείτε τον εγκέφαλο ως ένα παγκόσμιο δίκτυο αεροπορικής εταιρείας που είναι κατασκευασμένα από μικρά σπάνια χρησιμοποιούμενα αεροδρόμια και τα τεράστια κέντρα όπως το Heathrow, όπου υπάρχει πολύ υψηλή επισκεψιμότητα.

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο δίκτυο μέχρι να συντονίσει τις σκέψεις και τις δράσεις μας.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το δίκτυο αυτό των μεγάλων κόμβων ενοποιείται και ενισχύεται. Είναι περίπου όπως το Heathrow ή το JFK που σταδιακά ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη αυτών των “κόμβων” του εγκεφάλου και διαπίστωσαν ότι ήταν παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με πολλές ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας.

Η ανακάλυψη είναι σύμφωνη με την παρατήρηση ότι πολλές ψυχικές διαταραχές αναπτύσσονται κατά την εφηβεία, σύμφωνα με την ερευνητρια Dr. Kirstie Whitaker.

«Έχουμε δείξει ένα μονοπάτι από τη βιολογία των κυττάρων στην περιοχή μέχρι το πώς οι άνθρωποι που είναι στα τέλη της εφηβείας τους θα μπορούσαν να έχουν το πρώτο επεισόδιο ψύχωσης», είπε στο BBC.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από τη γενετική, το άγχος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, συνδέεται με την ψυχική ασθένεια.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η κακοποίηση και παραμέληση μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν να διαταράσσουν την ανάπτυξη των ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών κατά τα κρίσιμα χρόνια της εφηβείας και έτσι να συμβάλλουν στην εμφάνιση της ψυχικής ασθένειας.