«Παράθυρο» για τη συνταγογράφηση επώνυμων γενοσήμων απο το υπουργείο Υγείας

ΥΓΕΙΑ 🕔29/04/2015 - 10:37 | Author: Newsroom

Φαρμακευτικά σκευάσματα με την εμπορική τους ονομασία θα μπορούν να συνταγογραφούν πλέον οι γιατροί καθώς το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο του παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε ό,τι αφορά τα γενόσημα ή αντίγραφα φάρμακα.

Τα τελευταία τρία χρόνια μεσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ οι γιατροί μπορούσαν να συνταγογραφούν μονο τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου – στην πράξη βεβαίως οι ασθενείς προμηθεύονταν το φάρμακο που γνώριζαν και δεν ακολουθούσαν εύκολα τις συστάσεις των γιατρών ή των φαρμακοποιών να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο με την ίδια δραστική ουσία.

Το μέτρο είχε ληφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα.

Πλέον, και με την εγκύκλιο του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή που αναφέρεται σε πρόταση χορήγησης συγκεκριμένου σκεύασματος, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν γενόσημο με την εμπορική ονομασία του. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία όταν αφορά γενόσημα δεν θα προσμετράται στο ποσοστό 15% που πρέπει να είναι η αξία των συνταγών με εμπορική ονομασία καθε γιατρού.

Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι θα επαναφέρει την εμπορική ονομασία στη συνταγογράφηση γενοσήμων – πρόκειται για μια απόφαση που θεωρείται ότι παρέχει συγκριτικό πλεονέκτημα στα επώνυμα ελληνικά γενόσημα.

Ικανοποίηση απο τους γιατρούς

Με μεγάλη ικανοποίηση δέχθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τη νέα λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ που επιτρέπει από σήμερα την συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος, πέραν της δραστικής ουσίας.

«Από τον Οκτώβριο του 2012 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας και της απαγόρευσης αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος» επισημαίνει ο ΙΣΑ, τονίζοντας ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral