Οι τελευταίες διατροφικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάποιες τροφές μειώνουν τη φλεγμονή και αποκαθιστούν την χλωρίδα και τα καλά βακτήρια στο έντερο μειώνοντας το ενοχλητικό φούσκωμα.

Συνήθως για το φούσκωμα ενοχοποιούνται οι υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται από μακριές αλυσίδες μορίων ζάχαρης, δε μπορούν να αφομοιωθούν και παραμένουν στο έντερο. Αυτοί οι τύποι των υδατανθράκων είναι γνωστοί ως μη απορροφήσιμοι υδατάνθρακες.

Επιπλέον, στο παχύ έντερο δημιουργούνται και αναπτύσσονται περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων τα οποία διασπούν τους υδατάνθρακες και κατά τη διαδικασία αυτή, παράγουν αέριο, που προκαλεί φούσκωμα. Γενικά καλό είναι να επιλέγεις τροφές με απορροφήσιμους υδατάνθρακες χωρίς πολλά σάκχαρα που οδηγούν σε αύξηση του φουσκώματος και των αερίων όπως η φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων) και η λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος).

Απέφευγε λαχανικά που περιέχουν ραφινόζη, ένα σύνθετο σάκχαρο, όπως μπρόκολο, κουνούπιδι, λαχανάκια Βρυξελλών, όσπρια που περιέχουν σταχυόζη, δύσπεπτη μορφή ζάχαρης, όπως τα φασόλια.

Οι απλοί υδατάνθρακες επίσης μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, φούσκωμα και να αυξήσουν το κοιλιακό λίπος. Για να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά, διατηρώντας παράλληλα το πεπτικό σου σύστημα υγιές, καλό είναι να εντάξεις στη διατροφή σου αυτές τις 3 τροφές που λειτουργούν κατευναστικά στο στομάχι σου, σε ξεφουσκώνουν και σου χαρίζουν κοιλιά σανίδα.

1 Φυτικές ίνες

Είναι το μυστικό για να διατηρήσεις την κινητικότητα του εντέρου και το πεπτικό σου σύστημα υγιές. Αλλά ορισμένα είδη ινών ζυμώνονται γρήγορα και μπορεί να σου προκαλέσουν φούσκωμα και να ανεβάσουν στα ύψη τον γλυκαιμικό σου δείκτη. Ενεργοποίησε σταδιακά το πεπτικό σου σύστημα εντάσσοντας στο διαιτολόγιό σου τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά πρωινού και τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα φρέσκα φρούτα με τη φλούδα τους, καθώς και τα αποξηραμένα -που έχουν ήπια καθαρτική δράση- και τα ωμά λαχανικά. Επιπλέον, πίνε νερό, το οποίο βοηθά τις φυτικές ίνες να δράσουν αποτελεσματικά στο έντερο.

2 Μαγνήσιο

Τα επίπεδα μαγνησίου στις τροφές έχουν μειωθεί σταδιακά κατά τα τελευταία 100 χρόνια, εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής και πώλησης των τροφών στα καταστήματα. Ταυτόχρονα, όταν η διατροφή σου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και ζωικές πρωτεΐνες, μπορεί να καταστρέφονται τα αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό σου.Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που δίνει ενέργεια στα κύτταρά σου και χαλαρώνει τους μυς. Αν υπάρχει ανεπάρκεια σε αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό τότε υπάρχει αυξημένη φλεγμονή στο σώμα με αποτέλεσμα τα φουσκώματα και το πρήξιμο

3 Αντιφλεγμονώδη λιπαρά

Τα πολλά λιπαρά στη διατροφή προκαλούν φούσκωμα. Και το φούσκωμα προκαλεί τυμπανισμό και κάνει την κοιλιά σου να «πετάει». Εάν καταναλώνεις συστηματικά κακά λιπαρά το σώμα σου κάνει πολύ καιρό να διασπάσει και να αποβάλλει το λίπος από το σώμα. Από την άλλη τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τη φλεγμονή και στοχεύουν στην εξαφάνιση του λίπους γύρω από την κοιλιά σου.