Οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, που τρώνε τουλάχιστον δέκα έως 15 γραμμάρια φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς καθημερινά, έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από διάφορες παθήσεις, επιβεβαιώνει μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Η προστατευτική δράση των ξηρών καρπών δεν ισχύει στην περίπτωση του φιστικοβούτυρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Πιτ βαν ντεν Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιδημιολογικό περιοδικό «International Journal of Epidemiology», αξιολόγησαν στοιχεία από περίπου 120.000 άτομα ηλικίας 55 έως 69 ετών.

H μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε συστηματικά ξηρούς καρπούς, έχουν μειωμένη κατά 23% πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.