Ο θηλασμός ενισχύει το IQ των πρόωρων μωρών

ΥΓΕΙΑ 🕔02/08/2016 - 08:45 | Author: Newsroom

Τα πρόωρα μωρά που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο διατροφή με βάση τομητρικό θηλασμό έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στη μετέπειτα ζωή τους έναντι εκείνων που δεν τρέφονται με αυτό, σημειώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε σε ειδική παιδιατρική έκδοση.

Η έρευνα παρακολούθησε 180 βρέφη από τη στιγμή της πρόωρης γέννησής τους έως ότου έφτασαν στην ηλικία των 7 ετών. Τα βρέφη που τρέφονταν κυρίως με θηλασμό, ανέπτυσσαν καλύτερα ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και έχουν καλύτερο δείκτη νοημοσύνης, σχολική επίδοση, μνήμη εργασίας και κινητική δραστηριότητα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στη The Journal of Paediatrics, παρακολούθησε τη διατροφή και τη δραστηριότητα των μικρών παιδιών διασταυρώνοντας τα δεδομένα με μετρήσεις μέσω μαγνητικής τομογραφίας του μεγέθους του εγκεφάλου στη βρεφική ηλικία και ξανά στην ηλικία των επτά ετών. Σημειώνεται βέβαια ότι θα γίνει περαιτέρω ανάλυση στις γνωστικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη νοημοσύνης, της ανάγνωσης, των μαθηματικών, της προσοχής, της μνήμη στην εργασία, της γλώσσα και της οπτικής αντίληψης.

Όπως διατείνονται οι ερευνητές, τα βρέφη που τρέφονταν κατά κύριο λόγο με μητρικό γάλα είχαν περισσότερη φαιά ουσία. Έτσι στα επτά τους χρόνια τα παιδιά αυτά φαίνεται να αποδίδουν καλύτερα σε γνωστικά τεστ, έχουν καλύτερη μνήμη, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη κατανόηση των μαθηματικών.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι βέβαια και άλλοι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται, σ αυτή την εξέλιξη όπως κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία δεν μπορούν όμως να προσδιοριστούν από τη μελέτη. Επίσης η μελέτη επικεντρώθηκε σε πρόωρα μωρά και δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς θα μπορούσε να επεκταθεί ή να σχετίζονται τα αποτελέσματά της και με άλλα μωρά.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Mandy Brown Belfort: «Πολλές μητέρες πρόωρων μωρών έχουν δυσκολία στο να θηλάζουν τα μωρά τους, και εμείς πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι μητέρες θα πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την ικανότητά τους να καλύψουν τις δικές διατροφικές ανάγκες . Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός μωρού, με το μητρικό γάλα να αποτελεί μόνο έναν”

Επίσης αναφέρει ότι «Τα δεδομένα της έρευνας αφορούν στις τρέχουσες συστάσεις για τη χρήση του μητρικού γάλακτος στα πρόωρα μωρά κατά την παραμονή τους στον μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τις μητέρες, αλλά και για τα νοσοκομεία, τους εργοδότες και ι τα μέλη της οικογένειας, έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν οι μητέρες είναι κάτω από την πίεση και εργάζονται τόσο σκληρά για να παράγουν γάλα για τα μωρά τους».

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral