• Νευρική ανορεξία: Τα συμπτώματα μιας ύπουλης διατροφικής διαταραχής

  ΥΓΕΙΑ 🕔27/06/2017 - 23:03 | Author: Newsroom

   Η (anorexia nervosa), που συνήθως αναφέρεται απλά ως ανορεξία, είναι ένας τύπος διατροφικής διαταραχής, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μια ψυχολογική διαταραχή.

  Η είναι μια κατάσταση που ξεπερνάει την ανησυχία του ατόμου για το σωματικό του βάρος ή την εντατική δίαιτα που ίσως κάνει. Ένα άτομο με ανορεξία συχνά αρχίζει να κάνει δίαιτα για να χάσει βάρος, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια βάρους γίνεται για το ίδιο ένδειξη αυτοσυγκράτησης και ελέγχου.

  Το άτομο πέφτει σε έναν φαύλο κύκλο περιοριστικής διατροφής, που συχνά συνοδεύεται από άλλες συμπεριφορές όπως η υπερβολική άσκηση ή η κατάχρηση διαιτητικών χαπιών, ή/και διουρητικών, καθαρτικών, ή κλυσμάτων, προκειμένου να μειώσει το σωματικό βάρος.

  Συχνά αυτή η συμπεριφορά ενισχύεται από την αίσθηση της πείνας, την οποία το άτομο εκλαμβάνει ως μία δοκιμασία διατήρησης του ελέγχου επάνω στο σώμα του. Αυτός ο κύκλος εξελίσσεται σε μια εμμονή και, με τον τρόπο αυτό, η είναι παρόμοια με έναν οποιοδήποτε άλλο εθισμό.

  Συμπτώματα

  Αυτά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τα κοινά συναισθήματα, τα φυσικά σημάδια και τα “τελετουργικά” στο φαγητό.

  Κοινά συναισθήματα και δράσεις ατόμων με :

  -Ολοένα αυξανόμενο αίσθημα φόβου ότι θα παχύνουν

  -Ο απόλυτος αποκλεισμός από την διατροφή τους τροφών από συγκεκριμένες ομάδες, όπως κάθε τροφή που περιέχει οποιοδήποτε είδος λίπους ή ζάχαρης

  -Χαμηλότερο σωματικό βάρος από το φυσιολογικό ή το αναμενόμενο για την ηλικία, το φύλο, το στάδιο της ανάπτυξης, ή τη σωματική τους υγεία.

  -Κρίνουν το σώμα τους ως “άσχημο” και “υπερβολικά βαρύ”, παρά το γεγονός ότι στην ουσία είναι λιποβαρείς. Αυτό ονομάζεται διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος.

  -Ασκούνται υπερβολικά

  -Είναι μυστικοπαθείς γύρω από το φαγητό, ενώ αποφεύγουν κάθε κουβέντα με θέμα το φαγητό ή την απώλεια βάρους.

  Μερικοί άνθρωποι που έχουν μπορεί επίσης να φτάσουν να καταναλώνουν απότομα μεγάλες ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια να προκαλούν στον εαυτό τους εμετό ή να κάνουν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών χαπιών για να χάσουν άμεσα βάρος. Η διάσπαση του σμάλτου στα δόντια είναι ένα κοινό σύμπτωμα της μακροχρόνιας πρακτικής του εμετού για την απώλεια βάρους.

  Φυσικά σημάδια

  -Πολύ χαμηλό σωματικό βάρος

  -Δυσκοιλιότητα και αργή εκκένωση του στομάχου

  -Αραίωση των μαλλιών, ξηρό δέρμα, και εύθραυστα νύχια

  -Συρρικνωμένο στήθος (στις γυναίκες)

  -Παύση ή πολύ ακανόνιστη έμμηνος ρύση (στις γυναίκες)

  -Αισθάνονται ότι κρυώνουν και έχουν χαμηλότερη από το κανονικό θερμοκρασία σώματος

  -Χαμηλή αρτηριακή πίεση

  “Τελετουργικά” στην διατροφή

  Οι άνθρωποι που έχουν ανορεξία συχνά ακολουθούν συγκεκριμένες “τελετουργίες” που συνδέονται με το φαγητό. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  -Τρώνε με ασυνήθιστο τρόπο, αποθηκεύουν πολλές τροφές, συλλέγουν μανιωδώς συνταγές και προετοιμάζουν περίτεχνα γεύματα για άλλους ανθρώπους, αλλά οι δεν τρώνε τα ίδια φαγητά.

  -Δαπανούν πολύ χρόνο κόβοντας και “παίζοντας” με την τροφή στο πιάτο τους, για να φανεί σαν να έχουν φάει. Μπορεί επίσης να κρύβουν τροφές ή να τις πετάνε στα σκουπίδια στην πρώτη ευκαιρία κατά τη διάρκεια των γευμάτων, για να φανεί και πάλι ότι έχουν φάει.

  Loading...