Νέο πειραματικό φάρμακο στοχεύει στην αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ

ΥΓΕΙΑ 🕔26/10/2016 - 13:21 | Author: Newsroom

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα νέο πειραματικό φάρμακο που δημιουργεί ελπίδες ότι κάποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας ο καθηγητής Αναισθησιολογίας Μοχάμεντ Ναγκίμπ και οι συνεργάτες του στην Κλινική του Κλίβελαντ, το σκεύασμα με την προσωρινή ονομασία NTRX-07, εμποδίζει την εκδήλωση φλεγμονής, ενώ παράλληλα απομακρύνει τις αφύσικες και καταστροφικές για τους νευρώνες πρωτεϊνικές πλάκες του β-αμυλοειδούς που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.

«Το φάρμακο χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μηχανισμό σε σχέση με πολλά άλλα υπάρχοντα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς στοχεύει στην αιτία μάλλον παρά στα συμπτώματα της νόσου» εξήγησε ο Δρ Ναγκίμπ.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα που είχαν στον εγκέφαλό τους μια νευροεκφυλιστική πάθηση παρόμοια με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η χορήγηση του επέφερε σημαντική μείωση των πρωτεϊνικών πλακών β-αμυλοειδούς, καθώς επίσης βελτίωση της μνήμης των ποντικιών. Αύξησε επίσης τα επίπεδα της πρωτεΐνης SOX2, που βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Αν και ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα, οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι, είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο το NTRX-07 θα αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το πειραματικό φάρμακο έχει θετική επίδραση έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, μελετώντας τις δυνατότητές του στην θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου.

Όπως είπε ο Δρ Ναγκίμπ, «οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο έχουν χρόνια νευροφλεγμονή. Η ουσία NTRX-07 καταπολεμά και στον εγκέφαλο τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Loading...
  • europalso

    ideascentral