Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν μια καινοτόμο θεραπεία για ασθενείς με κληρονομικό καρκίνο του μαστού/ωοθηκών με λιγότερες παρενέργειες. Ήδη, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ έχουν εγκρίνει την επίσπευση των διαδικασιών για την προώθησή της.
Η νέα θεραπεία βασίζεται στην διαδικασία επισκευής βλαβών του DNA, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το «κλειδί» για καλύτερες, πιο αποτελεσματικές αντικαρκινικές θεραπείες. Όπως επισημαίνουν, οι περισσότεροι ασθενείς με κληρονομικό καρκίνο του μαστού παρουσιάζουν γονιδιακές μεταλλάξεις γνωστές ως BRCA1 ή BRCA2 που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Ωστόσο οι μεταλλάξεις αυτές αποτελούν και την «Αχίλλειο πτέρνα» των κυττάρων του όγκου κι αυτό εκμεταλλεύεται η νέα θεραπεία: σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας άθικτα τα υγιή.

Οι πρωτεΐνες BRCA εμπλέκονται στην επιδιόρθωση των κενών στην διπλή έλικα του DNA –κενά που προκαλούν τον θάνατο των κυττάρων αν αφεθούν έτσι. Τα υγιή κύτταρα έχουν δύο τρόπους να επιδιορθώνουν τα «σπασίματα» αυτά, τα ελαττωματικά καρκινικά όμως που έχουν έναν μόνο αδυνατούν, καθώς συγκεκριμένα μόρια αναστέλλουν την υπόλοιπη διαδικασία επισκευής προκαλώντας τελικά την καταστροφή τους. Τα υγιή κύτταρα επιβιώνουν της θεραπείας επειδή εξακολουθούν να έχουν έναν δραστικό μηχανισμό για την επιδιόρθωση του DNA, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη θεραπεία έχει το πλεονέκτημα των περιορισμένων παρενεργειών.

Αφού διαπίστωσαν πώς λειτουργεί ο μοριακός μηχανισμός της θεραπείας, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ και του LUMC στο Leiden, επίσης στην Ολλανδία, ανέπτυξαν μια ειδική τεχνική που δείχνει αν θα αποβεί αποτελεσματική η θεραπεία σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Το «τεστ αποτελεσματικότητας» που περιγράφουν στο HorizonHealth.eu προβλέπει δοκιμή σε δείγμα ζωντανού ιστού του όγκου (ληφθέντος με βιοψία) εκτός του σώματος του ασθενούς, ανοίγοντας έτσι νέες οδούς για την εξατομικευμένη ιατρική.