Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ξαναχαρίζει το φως σε 45χρονο

ΥΓΕΙΑ 🕔03/03/2015 - 07:35 | Author: Newsroom

Το φως του μετά από 23 χρόνια βρήκε ένας 45χρονος οικοδόμος.
Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων του Σκληροκερατοειδούς Ορίου (ΣΚΟ), η οποία έγινε πριν από οκτώ μήνες στην Αθήνα.

Ο 45χρονος άνδρας είχε χάσει την όραση του το 1992 σε εργατικό ατύχημα, όταν είχε υποστεί χημικό έγκαυμα από ασβέστη και στα δυο μάτια του. Η επιτυχής μεταμόσχευση παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.

«Η μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων είναι πλέον η μέθοδος που χαρίζει ξανά την όραση σε όσους ανθρώπους την έχουν χάσει από χημικά ή θερμικά εγκαύματα, ή άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθολική ανεπάρκεια των βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ» ανέφερε ο χειρουργός οφθαλμίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Ιωάννης Μάλλιας, ο οποίος πραγματοποίησε την πρωτοποριακή μεταμόσχευση.

Ο άτυχος άνδρας, αμέσως μετά το εργατικό ατύχημα το 1992, παρουσίασε καθολική θόλωση του κερατοειδούς και στα δυο μάτια, με αποτελέσματα να τυφλωθεί από το δεξί και να βλέπει ελάχιστα από το αριστερό. Με το πέρασμα του χρόνου όμως χειροτέρευσε η κατάσταση και στο αριστερό μάτι, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να περιθωριοποιηθεί, καθώς ήταν αδύνατη η μετακίνηση του ακόμη και μέσα στο σπίτι χωρίς τη βοήθεια συνοδού.

Η μόνη λύση για να ξαναβρεί το φως ήταν να γίνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ.

Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαν να ληφθούν κύτταρα από το άλλο μάτι του, το οποίο είχε χάσει λίγο καιρό μετά το εργατικό ατύχημα. Για τον λόγο αυτό αναζητήθηκε ιστoσυμβατός δότης μεταξύ των συγγενών του και βρέθηκε η αδελφή του, η οποία και έδωσε τα βλαστικά οφθαλμικά κύτταρα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral