Οι ασθενείς με τοπικό εντοπισμένο μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά χειρουργική αφαίρεση του όγκου από ό,τι με ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με καναδική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Urology.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Ναμ, έκαναν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα μετα-ανάλυση όλων των έως τώρα δημοσιευμένων μελετών, που συγκρίνουν την χειρουργική επέμβαση με την ακτινοθεραπεία.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, άσχετα με το είδος της ακτινοθεραπείας και την επιθετικότητα του καρκίνου, γενικά η χειρουργική αφαίρεση υπερτερεί συντελώντας σε μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν, αν υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, αντί χειρουργικής επέμβασης.

«Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που η θεραπεία είναι καταλληλότερη, συνεπώς είναι σημαντικό η θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί, να συζητείται μεταξύ γιατρού και ασθενούς» διευκρινίζει ο Δρ Ναμ.

Ωστόσο, η οριστική επιβεβαίωση για την ανωτερότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του προστάτη αναμένεται από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής PROTECΤ το 2016.

Ο τοπικά εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη αφορά περίπου το 80% των συνολικών περιστατικών της νόσου. Περίπου 40.000 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη στην Ευρώπη κάθε χρόνο, από τους οποίους οι 320.000 έχουν τοπικό εντοπισμένο καρκίνο. Ανάλογα με τη χώρα, οι ογκολόγοι προτιμούν περισσότερο την ακτινοθεραπεία ή την χειρουργική αφαίρεση.