Ιταλία:Μεγάλη άνοδος της θνησιμότητας

ΥΓΕΙΑ 🕔24/12/2015 - 17:13 | Author: Newsroom

Τα δημογραφικά δεδομένα για τους οκτώ πρώτους μήνες του 2015 κατατείνουν σε μια ανησυχητικά μεγάλη άνοδο της θνησιμότητας στην Ιταλία, που αυξήθηκε κατά μέσον όρο από τους 50.000 θανάτους τον μήνα σε 55.500, χωρίς οι ειδικοί να μπορούν να δώσουν μια πειστική εξήγηση για τα αίτια αυτής της τάσης.

Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2015 στην Ιταλία καταγράφηκαν 444.658 θάνατοι, από περίπου 400.000 την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο (ISTAT) — τα οποία γενικά δεν είθισται να μεταβάλλονται παρά μόνο οριακά.

Εάν η καταγραφόμενη τάση συνεχιστεί, το σύνολο των θανάτων ενδέχεται να φθάσει τους 667.000 το 2015, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια κυμαινόταν μεταξύ των 547.000 και των 612.000.

Ακόμη και τη χρονιά του φονικού κύματος καύσωνα, το καλοκαίρι του 2003, το σύνολο είχε παραμείνει στους 586.000 θανάτους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η διεύθυνση υγειονομικών υπηρεσιών των περιφερειών (Agenzia per I Servizi Sanitari Regionali, ή Agenas) διεξάγει έρευνες σε νοσοκομεία σε μια προσπάθεια να σχηματίσει μια σαφέστερη εικόνα για τα αίτια της καταγραφόμενης αύξησης των θανάτων.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιπλέον θάνατοι μπορεί να οφείλονται στη γρίπη, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη του 2014 σημαδεύτηκε από έντονους φόβους και αμφιβολίες, που όμως διαψεύστηκαν από τις αναλύσεις που ακολούθησαν, για ορισμένες παρτίδες εμβολίων.

Αλλά οι Αρχές μιλούν για 8.000 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της γρίπης φέτος, ενώ μόνο από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο οι στατιστικές κατέγραψαν 23.000 επιπλέον θανάτους, για τις αιτίες των οποίων επικρατεί σύγχυση.

Ενώ, παρότι ο Ιούλιος ήταν ιδιαίτερα θερμός, ο μίνι καύσωνας αυτός δεν εξηγεί αφ’ εαυτού τους 10.000 επιπλέον θανάτους οι οποίοι καταγράφηκαν.

«Πρέπει να κατανοήσουμε εάν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανησυχητική αντιστροφή της τάσης», είπε στη Ρεπούμπλικα ο ειδικός σε θέματα δημογραφίας Αλεσάντρο Ροζίνα.

«Ο πιο μεγάλης ηλικίας πληθυσμός της χώρας μας είναι πιο ευπαθής στις αλλαγές που συνδέονται με το κλίμα αλλά και το κράτος πρόνοιας».

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral