Η παράλειψη του πρωινού γεύματος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδίως αιμορραγικού, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία…

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι από τους εθελοντές τους δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό είχαν κατά 18% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν οποιοδήποτε είδος εγκεφαλικού επεισοδίου (ισχαιμικό ή αιμορραγικό).

Είχαν, όμως, 36% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν αιμορραγικό εγκεφαλικό, το οποίο είναι η πιο σπάνια αλλά και πιο επικίνδυνη μορφή του (αφορά το περίπου 15% των κρουσμάτων και ενέχει υψηλότατο κίνδυνο μόνιμης αναπηρίας και θανάτου).

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stroke» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), συμμετείχαν 82.772 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 74 ετών κατά την έναρξή της.

Κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνο το 1995, που άρχισαν να τους παρακολουθούν οι ερευνητές.

Έως το 2010, όταν τελείωσε η περίοδος παρακολούθησης, 3.772 από αυτούς είχαν κάθε εγκεφαλικό και 870 καρδιακό επεισόδιο.

Η παράλειψη του πρωινού δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος μπορεί να είναι ωφέλιμη για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων», σημειώνουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στο άρθρο τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παράλειψη του πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επειδή ευνοεί την ανάπτυξη υπέρτασης η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό.