Ο αυτισμός είναι μια ισόβια νευροψυχιατρική αναπτυξιακή διαταραχή, για την οποία η επιστήμη μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφανθεί ποιοι παράγοντες την δημιουργούν. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι εφικτό να βρεθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία που θα εξαλείφει το πρόβλημα.

Της Κέλλυς Βρανάκη

Τα τελευταία χρόνια ειδικά στην χώρα μας, οι γεννήσεις των παιδιών με αυτισμό έχουν αυξηθεί αρκετά , ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 άτομα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή αυτιστικού τύπου.

Μια εναλλακτική θεραπεία για τον αυτισμό, έχει έρθει να φέρει αισιοδοξία σε χιλιάδες οικογένειες και ακούει στο όνομα “μουσικοθεραπεία”.

Η διαδικασία είναι απλή καθώς ο αυτισμός θεραπεύεται μέσα από την μουσική, με την βοήθεια του εκάστοτε μουσικοθεραπευτή. Το νόημα της θεραπείας δεν είναι τα παιδιά να γίνουν μετέπειτα μουσικοί, ούτε να μάθουν απταίστως κάποιο μουσικό όργανο, αλλά αντίθετα, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να εξασκηθούν πάνω στην συγκέντρωση. Η μουσικοθεραπεία είναι μια αναγνωρισμένη, αποτελεσματική παρέμβαση για τον αυτισμό καθώς και ένας μη λεκτικός τρόπος επικοινωνίας, που όμως, συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου.

Σύμφωνα με τον Gardner, καθηγητή στο Harvard, υπάρχουν πολλές μορφές νοημοσύνης και η μουσική νοημοσύνη ενός ανθρώπου είναι από τις πιο σημαντικές. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό, όμως μια γενική γραμμή είναι ο θεραπευτής να χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, συνήθως κρουστά όργανα, κιθάρα και πιάνο , προκείμενου το παιδί αυτοσχεδιάζοντας να δημιουργήσει την δική του γλώσσα. Στόχος της θεραπείας είναι ο θεραπευόμενος να νιώσει οικεία στο μουσικό περιβάλλον ώστε να αρχίζει να εκφράζεται, να μην φοβάται και να ανακαλύψει πως είναι να βρίσκεται κάποιος σε αμφίδρομη επικοινωνία.