Το γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο κοινός και πιο επιθετικός τύποςπρωτογενούς εγκεφαλικού όγκου στους ανθρώπους. Είναι γνωστό για την αντίστασή του στα φάρμακα, καθώς εξαπλώνεται γρήγορα σε νέες περιοχές και, δυστυχώς, μετά τη διάγνωση ο μέσος ασθενής ζει για περίπου 14 μήνες…

Τώρα, όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton λένε ότιβρήκαν έναν πιθανό τρόπο να εμποδίσουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση αυτού του επιθετικού καρκίνου, κάνοντάς τον, παράλληλα, πιο ευαίσθητο απέναντι στους υπάρχοντες τρόπους αντιμετώπισης, όπως ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ελπιδοφόρας μελέτης, καθηγήτρια Sandrine Willaime-Morawek και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Elodie Siney, η αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος ανέκαθεν ήταν πρόκληση για τους επιστήμονες, κυρίως επειδή οι περισσότεροι όγκοι “φιλοξενούν” έναν μικρό πληθυσμό καρκινικών βλαστοκυττάρων και έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται στις αλλαγές του μικροπεριβάλλοντός τους.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε ομάδα συγκεκριμένων ενζύμων, που ονομάζονται ADAMs και απαντώνται στο γλοιοβλάστωμα. Ειδικά τα ADAM10 και τα ADAM17 βρίσκονται σε αφθονία μέσα στους όγκους. Όταν, λοιπόν, οι επιστήμονες ανέστειλαν τη δράση αυτών των ενζύμων, τα βλαστοκύτταρα του γλοιοβλαστώματος “μετανάστευσαν”, όπως χαρακτηριστικά εξηγούν οι ειδικοί, χωρίς να επηρεάσουν τα υγιή κύτταρα. Κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό.

“Υπάρχει, λοιπόν, η πιθανότητα, στοχεύοντας τα ένζυμα ADAM10 και ADAM17, να απομακρύνουμε τα άρρωστα βλαστοκύτταρα από τον κακοήθη όγκο του εγκεφάλου και να έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλου είδους κύτταρα, που δεν θα είναι ανθεκτικά στις θεραπείες” εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια.

“Όταν επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας σε πειραματόζωα, θα μπορούμε να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά για τα οφέλη της μεθόδου σε ασθενείς, καθώς θα μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τους όγκους, αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών”.

Τα αποτελέσματα της ενδιαφέρουσας μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Molecular Neurobiology.