Γιατί δεν πρέπει να κάνεις ”κρακ” τα δάχτυλά σου

ΥΓΕΙΑ 🕔26/09/2017 - 15:34 | Author: Newsroom

Το ”κρακ” που ακούγεται όταν ”σπάμε” τα δάχτυλά μας μπορεί να είναι απολαυστικό, αλλά έχεις σκεφτεί αν αυτή η κίνηση επηρεάζει αρνητικά τις αρθρώσεις σου;

Υπάρχουν, σύμφωνα με το Ladylike.gr, διάφορες θεωρίες σχετικά με αυτή τη συνήθεια και αρκετοί υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Τι προκαλεί το ”κρακ”;

Φαίνεται ότι στις αρθρώσεις, λόγω της συνεχούς κίνησης των χεριών μας, δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες που περιέχουν διάφορα αέρια, οι οποίες όταν συμπιεστούν κατάλληλα, σπάνε και παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο, διαφορετικής έντασης κάθε φορά.

Δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο το 1990 οι Castellanos και Axelrod, μελέτησαν 300 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω, εκ των οποίων οι 74 συνήθιζαν να ”σπάνε” τα δάχτυλά τους για πολλά χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν αυτή τη συνήθεια μπορεί να μην παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας στα χέρια, σε σχέση με τους άλλους ωστόσο σε μεγάλες ηλικίες μπορεί να παρουσιάσουν σταθερά, ελαφρό οίδημα στα δάχτυλα αλλά και σημαντική δυσκολία να σφίξουν τις γροθιές τους.

Αυτό που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις τα δάχτυλά σου πιεσμένα είναι διάφορες ασκήσεις, που θα σε ανακουφίσουν και δεν θα πιέσουν τις αρθρώσεις σου. Όπως:

Ανοιγόκλεισε τα δάχτυλά σου 5 φορές για να τα ξεμουδιάσεις.

Σφίξε το χέρι σου σε γροθιά, κατεβάζοντας το ένα δάχτυλο μετά το άλλο. Επανάλαβε την άσκηση 3 φορές.

Μπλέξε τα δάχτυλά σου, με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα κάτω, και κούνα τα χέρια σου σε σχηματισμό κύματος. Επανάλαβε την άσκηση 5 φορές.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral