Ερευνητές ανακάλυψαν πώς οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται γρήγορα

ΥΓΕΙΑ 🕔06/10/2017 - 10:54 | Author: Newsroom

Αμερικανοί ερευνητές ανέδειξαν έναν μηχανισμό που βοηθά τους ιούς της γρίπης να μεταλλάσσονται γρήγορα, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης της γρίπης.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του eLife, επειδή οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται ταχέως, τα εμβόλια κάθε χρόνο πρέπει να ανασχεδιάζονται κάθε χρόνο.

Επιστημονική ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) ανακάλυψαν ότι για να μεταλλαχθούν γρήγορα οι ιοί της γρίπης χρησιμοποιούν μια ομάδα πρωτεϊνών, που ονομάζονται συνοδοί, στα μολυσμένα κύτταρα του ατόμου ή του ζώου που έχει προσβληθεί από γρίπη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν εμποδίσουν τους ιούς της γρίπης από το να χρησιμοποιούν τους συνοδούς τότε οι ιοί δεν θα αναπτύσσουν αντίσταση στα υπάρχοντα αντιϊικά φάρμακα και τα εμβόλια.

«Είναι σχετικά εύκολο να φτιάξουμε ένα φάρμακο που να σκοτώνει τον ιό ή ένα αντίσωμα ποτυ σταματά τον ιό από το να πολλαπλασιάζεται. Αλλά είναι δύσκολο να φτιάξουμε κάτι που ο ιός δεν θα καταφέρει να ακυρώσει», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Μάθιου Σολντερς, επίκουρος καθηγητής Χημείας στο MIT.

Και συμπληρώνει πως «Τα μέχρι τώρα στοιχεία μας δείχνουν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον αν καταφέρουμε να στοχεύσουμε τους συνοδούς του ξενιστή τότε θα περιορίσουμε την ικανότητα του ιού της γρίπης να εξελίσσεται και θα είμαστε σε θέση να τους εξοντώνουμε πριν αναπτύξουν ανθεκτικότητα».

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral