Τα προϊόντα υγιεινής για την ευαίσθητη περιοχή των γυναικών ενδεχομένως να συνεπάγονται έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως οι φθαλικοί εστέρες, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health.
Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Milken» στο Πανεπιστήμιο «George Washington» πραγματοποίησε αναλύσεις ούρων σε 739 γυναίκες που είχαν προηγουμένως ερωτηθεί για την χρήση κολπικών καθαριστικών και άλλων προϊόντων υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής.

Όσο περισσότερο οι γυναίκες έκαναν κολπικές πλύσεις, τόσο υψηλότερη η έκθεσή τους σε μια μορφή φθαλικού διαιθυλίου (DEP).

«Οι φθαλικοί εστέρες, είναι χημικές ουσίες ύποπτες για ενδοκρινική διαταραχή, ενώ τροποποιούν και τη δράση σημαντικών ορμονών όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και οι θυρεοειδικές ορμόνες» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Αμι Ζοτα.

Οι γιατροί τάσσονται κατά των κολπικών πλύσεων, επειδή έχουν ελάχιστα οφέλη και αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας, πυελικής φλεγμονής, επιπλοκών κατά την κύηση και ίσως καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Η κολπική πλύση δεν θεωρείται ιατρικώς απαραίτητη, αφού η ο γυναικείος κόλπος έχει το δικό του αποτελεσματικό σύστημα αυτό-καθαρισμού» επισημαίνει ο ερευνητής.

Ωστόσο, χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο, περιστασιακά, κάνουν κολπικές πλύσεις. Αυτή η πρακτική ώθησε την επιστημονική ομάδα να εξετάσει τη σχέση μεταξύ καθαριότητας της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας και δύο συχνών χημικών ουσιών στα προϊόντα αυτά, το DEP και το DnBP (δι-η-βουτυλοφθαλικός εστέρας).

Οι γυναίκες του δείγματος ήταν μεταξύ 20 και 49 ετών, με τις περισσότερες από τις μισές να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Πολλές δήλωσαν ότι δεν είχαν προβεί σε κολπική πλύση τους τελευταίους έξι μήνες. Αλλά σχεδόν το ένα τρίτο των αφρο-αμερικανίδων δήλωσε ότι έκανε κολπική πλύση τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, όπως και το 11% των γυναικών καυκάσιας καταγωγής και εκείνων με μεξικανική καταγωγή.

Επιπλέον, το 20% των αφρο-αμερικανίδων έκαναν κολπική πλύση τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, όπως και το 7% των καυκάσιας και το 3% των μεξικανικής καταγωγής.

Εν τέλει, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έκαναν κολπικές πλύσεις τουλάχιστον μια φορά τον περασμένο μήνα είχαν 52% υψηλότερες συγκεντρώσεις μιας μορφής του DEP στα ούρα τους. Επίσης, σ’ εκείνες που έκαναν κολπική πλύση δύο φορές μηνιαίως, η παρουσία του DEP ήταν 152% υψηλότερες στα ούρα τους, συγκριτικά με γυναίκες που δεν έκαναν κολπικές πλύσεις.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σχέση μεταξύ του DEP και άλλων προϊόντων υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής, όπως τα ταμπόν, οι σερβιέτες, η πούδρα, τα σπρέι και υγρά μαντηλάκια. Συσχετισμός δεν υπήρξε και μεταξύ κολπικών πλύσεων ή άλλων προϊόντων καθαρισμού και της έκθεσης στο DnBP.