Ενδομητρίωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

ΥΓΕΙΑ 🕔27/05/2016 - 08:51 | Author: Newsroom

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ιστός όμοιος με αυτός που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται και σε άλλα μέρη της πυέλου.

Οι ιστοί αυτοί μεγαλώνουν και αιμορραγούν σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο, σαν να ήταν στη μήτρα.

AdTech Ad

Σε αντίθεση όμως με την έμμηνο ρύση, το αίμα αυτό δεν μπορεί να φύγει από τον οργανισμό και η συσσώρευσή του μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνους στην πύελο και την πλάτη και να καταστήσει επώδυνη την ούρηση.

Πολύ συχνά επίσης, η νόσος αποτελεί αιτία υπογονιμότητας.

Έρευνα Σουηδών επιστημόνων έδειξε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Στοκχόλμης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πάσχουσες από ενδομητρίωση είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο των ωοθηκών, 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ενδοκρινικών όγκων, 25% αυξημένο ενδεχόμενο εκδήλωσης μη-Hodgkin λεμφωμάτων και 20% μεγαλύτερη επιρρέπεια στην εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων.

Ωστόσο, αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν μικρότερος κατά περίπου 35%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρότι ο κίνδυνος είναι στατιστικά αυξημένος θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για πιο σπάνιες μορφές καρκίνου και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις γυναίκες.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία συστήνεται να αντιμετωπίζονται κριτικά και να αξιοποιούνται κατά τρόπο τέτοιο ώστε να εντοπιστούν τα βαθύτερα αίτια που χαρακτηρίζουν τη μεταξύ τους σχέση.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral