Μπορεί να είμαστε μόνο στο Μάρτιο αλλά ο ήλιος έχει βγάλει τα δόντια του για τα καλά και, παρότι το κρύο ξεγελά, καίει και κάνει ζημιές. Ζημιές στο πρόσωπο, στα χέρια και σε όποιο άλλο σημείο του σώματος είναι εκτεθειμένο αυτό την εποχή.

Οταν λέμε ζημιές εννοούμε γήρανση δέρματος αλλά και -δυστυχώς- βλάβες στην επιδερμίδα που φθάνουν μέχρι το μελάνωμα.

Και εμείς τι κάνουμε για αυτό; Φοράμε φυσικά αντηλιακό. Αν και στην Ελλάδα, ακόμη και τις μέρες με συννεφιά η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη και κανονικά καμιά μας δεν θα έπρεπε να παραλείπει να το φορά καλοκαίρι και χειμώνα, οι περισσότερες το θυμόμαστε με το που αρχίζει λίγο ο ήλιος να καίει περισότερο. Οταν αρχίζει να τσουρουφλίζει τα μάγουλά μας. Οπως χθες και προχθές δηλαδή.

Και εκεί κάπου όλες αρχίζουμε να αναζητούμε το αντηλιακό. Και έτσι… ξαφνικά όπως βλέπουμε τον ήλιο να καίει προσφεύγουμε στην εύκολη λύση του περσινού αντηλιακού (μέχρι να εξοπλιστούμε για τη νέα σεζόν). Είναι, όμως, καλό; Μας καλύπτει; Μήπως έχει πέσει η απόδοσή του; Συνήθη ερωτήματα τα οποία έρχονται στο μυαλό όλων μας. Απάντηση ναι ή όχι δεν υπάρχει. Το αν κάποιο αντηλιακό έχει αλλοιωθεί και άρα έχουν χαλάσει οι δείκτες του και δεν προσφέρει την προστασία που υπόσχεται εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων.

  • 1. Ημερομηνία Λήξης

Το βασικότερο. Τα περισσότερα αντηλιακά αρχίζουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους τρία χρόνια μετά την παραγωγή τους, ακόμη και αν η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στα περισσότερα κουτιά και μπουκάλια αναγράφεται η μερομηνία λήξης. «Τα περισσότερα έχουν συντηρητικά, κάτι που σημαίνει ότι και πέρα από την ημερομηνία λήξης συνεχίζουν να προστατεύουν αλλά όχι τόσο όσο υπόσχονται», διευκρινίζει η δερματολόγος Ελεν Μαρμούρ. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία απλά πετάξτε το.

2. Προσοχή στις ανοιγμένες συσκευασίες

Εάν χρησιμοποιήσατε το περασμένο καλοκαίρι ένα αντηλιακό και σας έχει περισσέψει τότε ναι, είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε και φέτος (εφόσον δεν έχει λήξει). Πρωτού το κάνετε, όμως, σκεφτείτε σε τι… ταλαιπωρία το έχετε υποβάλλει. Το είχατε αφήσει εκτεθειμένο ώρες στον ήλιο; Αν ναι, πρέπει αν γνωρίζετε ότι η υψηλή θερμοκρασία το έχει αλλοιώσει. Χαλασμένο και άρα ακατάλληλο για χρήση είναι, επίσης, σε περίπτωση που το χρώμα του κιτρινίζει, ή ξεχωρίζουν τα υγρά του (ξελαδίζει).

  • 3. Προσέξτε που το αποθηκεύετε

Στα καταστήματα συνήθως τα αντηλιακά φυλάσσονται σε συρτάρια και ράφια που δεν τα βλέπει ο ήλιος. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνετε και εσείς στο σπίτι σας. Το ιδανικότερο είναι να το βάλετε σε ένα νεσεσέρ και να το κλείσετε σε ένα ντουλάπι.