Προστατευτικοί παράγοντες

– Σκόρδο ακατέργαστο ή ελαφρά μαγειρεμένο

– Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή και λυκοπένιο

– Ψάρια

– Τσάι

– Πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Α και ασκορβικό οξύ

– Ψύξη των τροφίμων μειώνει τους πιθανούς κινδύνους

– Λαχανικά: κρεμμύδια

– Βιταμίνη C: προστατευτική δράση ιδιαιτέρως εναντίον του Helicobacter Pylori

– Κίτρινα κρεμμύδια

Παράγοντες κινδύνου

– Κάπνισμα

– Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου

– Υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος

– Χαμηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως

– Υψηλή κατανάλωση αλατιού