Οι συχνές επείγουσες επισκέψεις στην τουαλέτα δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα.

Η διάρροια όμως είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται είτε σε ιούς και βακτήρια, είτε σε κάποιες τροφές.

Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε αν οφείλεται στις τροφές που καταναλώνετε, είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής.

Δείτε τροφές οι οποίες ενοχοποιούνται για διάρροια:

Υποκατάστατα ζάχαρης

Σνακ και τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να ικανοποιούν την επιθυμία σας για γλυκό, αλλά τα υποκατάστατα ζάχαρης που περιέχουν, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η σορβιτόλη, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και διάρροια, ανάλογα με το πώς μεταβολίζονται στο έντερό σας.

Καφές

Αν μετά τον πρωινό καφέ τρέχετε στην τουαλέτα, δεν είστε οι μόνοι. Ο καφές προκαλεί διάρροια σε πολλούς ανθρώπους λόγω της επίδρασης της καφεΐνης, η οποία διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα οι τροφές να αποβάλλονται πιο γρήγορα. Η οξύτητα του καφέ μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα όσων πάσχουν από διαταραχές του εντέρου.

Αλκοόλ

Αν πιείτε πολύ το βράδυ, το πρωί θα ξυπνήσετε με ανακατεμένο στομάχι. Επίσης το αλκοόλ ερεθίζει το έντερο και επισπεύδει την πέψη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει το νερό, με αποτέλεσμα να προκαλείται διάρροια.

Γαλακτοκομικά

Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, περίπου 30 λεπτά έως δύο ώρες αφού καταναλώσουν γάλα, τυρί ή γιαούρτι, εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια.

Σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι

Η γλουτένη, μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, αλλά και τα προϊόντα τους, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και φούσκωμα σε κάποιους ανθρώπους, τη γνωστή κοιλιοκάκη. Αν κάθε φορά που τρώτε ψωμί ή ζυμαρικά έχετε ανάλογα συμπτώματα, είναι πιθανό να πάσχετε από δυσανεξία στην γλουτένη και πρέπει να συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο.

FODMAPs

Τα FODMAPs (Ζυμώσιμοι Ολιγοσακχαρίτες, Δισακχαρίτες, Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες) δεν πέπτονται πλήρως στο λεπτό έντερο και περνούν στο παχύ έντερο ανέπαφα, αντί να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια. Η ζύμωση και η όσμωση που προκαλούνται από αυτά τα άπεπτα σάκχαρα εξηγούν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, όπως αέρια, πόνος, φούσκωμα, διάρροια κλπ. Ο αποκλεισμός τροφών υψηλών σε FODMAPs μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Φυτικές ίνες

Για όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες είναι ο χρυσός κανόνας. Αν το παρακάνετε όμως, μπορεί να έχετε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Οι πολλές φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλλουν στη διάρροια, γι’ αυτό καταναλώστε τις με μέτρο.

Καυτερές πιπεριές

Οι πολύ πικάντικες τροφές ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου και των εντέρων, προκαλώντας τη γρήγορη κινητικότητα στο γαστρεντερικό σωλήνα και την πρόκληση διάρροιας. Ειδικά όσοι δεν τρώνε συχνά πικάντικα τρόφιμα, είναι πιθανότερο να έχουν διάρροια όταν το κάνουν.

Πρόχειρο φαγητό

Το γρήγορο και πρόχειρο ταλαιπωρεί το έντερό σας. Γενικά τα λιπαρά φαγητά είναι πιο δύσκολο να τα χωνέψει ο οργανισμός, ειδικά όμως τα κακά λιπαρά του φαστ φουντ και τα τηγανητά τρόφιμα.