Δείτε μερικά ύποπτα σημεία της κατάθλιψης

ΥΓΕΙΑ 🕔28/03/2015 - 20:24 | Author: Newsroom

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι και αγχωμένοι όταν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, όπως μια συνέντευξη για δουλειά ή σχολικές εξετάσεις.

Αλλά όταν οι ανησυχίες και οι φόβοι είναι υπερβολικοί , γίνονται επίμονοι και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, τότε μπορεί να πάσχετε από κάποια αγχώδη διαταραχή όπως είναι η κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αγχωδών διαταραχών, μεταξύ των οποίων και η κατάθλιψη ενώ τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ποιες είναι οι πιο συχνές διαταραχές;

Κατάθλιψη. Οι ασθενείς εκτός από την έντονη ανησυχία μπορεί να εμφανίσουν έντονο άγχος, σύγχυση, τρόμος, εφίδρωση, αίσθημα λιποθυμίας/ζάλη, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, στομαχικές διαταραχές ή ναυτία, ανησυχία, συμπεριφορά αποφυγής και ευερεθιστότητα.
Επίσης οι ασθενείς έχουν τάση για αυτοκτονία λόγω της μελαγχολίας που αντιμετωπίζουν.
Στην περίπτωση του συγκυβερνήτη φαίνεται όμως ότι συνέντρεχαν και άλλα ψυχολογικά προβλήματα όπως είναι:

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή. Συνεχείς ανησυχίες και φόβοι αποσπάνε την προσοχή των ασθενών οι οποίοι νιώθουν ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή αισθάνονται ανήσυχα σχεδόν όλη την ώρα και τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουν γιατί.

Διαταραχή Πανικού. Ξεσπά με επαναλαμβανόμενες, απροσδόκητες κρίσεις πανικού. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αγοραφοβία, ο φόβος δηλαδή να βρίσκεται κάποιος σε μέρη όπου η διαφυγή θα ήταν δύσκολη σε περίπτωση κρίσης πανικού.

Φοβία. Είναι ένας υπερβολικός φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, δραστηριότητα ή κατάσταση που στην πραγματικότητα παρουσιάζει λίγο ή καθόλου κίνδυνο. Περιλαμβάνονται ο φόβος για τις πτήσεις, τις αράχνες και άλλα ζώα, τα ύψη ή τους μικρούς χώρους.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Το άτομο έχει επαναλαμβανόμενες σκέψεις που ονομάζονται εμμονές (ιδεοληψίες) . Για να διώξει αυτές τις σκέψεις το άτομο θα εκτελεί συχνά ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες καλούνται ψυχαναγκασμοί π.χ. επαναλαμβανόμενο πλύσιμο χεριών. Παρότι γνωρίζει ότι οι ιδεοληψίες και οι ψυχαναγκασμοί είναι μία υπερβολική αντίδραση δεν μπορεί να τα σταματήσει.

Loading...
  • europalso

    ideascentral