Μία άγνωστη επίπτωση του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία
Αν τώρα τελευταία σας προδίδει η…ακοή σας, μπορεί να φταίει το τσιγάρο.

Μία από τις άγνωστες επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία- την μερική απώλεια της ακοής- έφερε στο φως μία νέα βρετανική μελέτη,σύμφωνα με την οποία,οι καπνιστές έχουν,κατά μέσο όρο,15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μειωμένη ακοή με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα αφορά όχι μόνο τους ενεργητικούς αλλά και τους παθητικούς καπνιστές (όσους εκτίθενται στη νικοτίνη).

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Independent”, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Πάιερς Ντόουζ του Κέντρου Ανθρώπινης Επικοινωνίας και Κώφωσης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ,ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 165.000 ενηλίκους,ηλικίας 40 έως 69 ετών, που είχαν υποβληθεί σε τεστ ακοής. Έκπληκτοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα σχετικής απώλειας της ακοής. Και στις δύο περιπτώσεις,τόσο στο ενεργητικό, όσο και στο παθητικό κάπνισμα, όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς ή σε όσο περισσότερο καπνό των άλλων εκτίθεται,τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει μειωμένη ακοή σταδιακά.

Αν και δεν οι ερευνητές δεν έχουν ξετυλίξει το… κουβάρι προκειμένου να αποσαφηνίσουν τα αίτια,ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι και η μερική απώλεια ακοής μπορεί να είναι αποτέλεσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων.«Δεν είμαστε βέβαιοι αν οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου επηρεάζουν άμεσα την ακοή ή αν τα καρδιαγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα,προκαλούν μικροαγγειακές μεταβολές στα αυτιά, που επιδρούν στην ακοή ή αν συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα»,τόνισε ο υπεύθυνος της έρευνας. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το κάπνισμα φαίνεται να βλάπτει την ακοή,συνεπώς, όπως τονίζουν, η μείωση ή το “κόψιμο” του τσιγάρου μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσει κανείς την ακοή του ή να μετριάσει την αναπόφευκτη απώλειά της λόγω προχωρημένης ηλικίας.