Μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες της Mayo Clinic, σε 698 γυναίκες, διαπίστωσε ότι οι «ακίνδυνες» καλοήθεις παθήσεις του μαστού μπορούν, έπειτα από μερικά χρόνια να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν σε τι ποσοστό οι γυναίκες με άτυπη υπερπλασία και των δύο τύπων, θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε 5, σε 10, και σε 25 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 5 χρόνια μετά τη διάγνωση το 7% των γυναικών ανέπτυξε καρκίνο του μαστού, ενώ όσο περνούσαν τα χρόνια το ποσοστό αυτό αυξανόταν. Συγκεκριμένα, μετά από 10 χρόνια από τη διάγνωση ανέπτυξε καρκίνο το 13% και μετά από 25 χρόνια το 30%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου, εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της άτυπης υπερπλασίας, καθώς επίσης και το οικογενειακό ιστορικό και άλλους παράγοντες υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο αριθμός των άτυπων βλαβών που βρέθηκαν στη βιοψία επηρέασαν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Όταν ο αριθμός των άτυπων βλαβών ήταν αυξημένος το ίδιο συνέβη και με τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα, 25 χρόνια μετά τη διάγνωση με άτυπη υπερπλασία, το 47% των γυναικών με τρεις ή περισσότερες άτυπες αλλοιώσεις είχε αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ενώ το ποσοστό των γυναικών που εμφάνισαν καρκίνο με μία άτυπη βλάβη κατά τη βιοψία ανήλθε στο 24%.

Αναλύοντας τη μελέτη αυτή ο γενικός χειρουργός και Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ιατρικού Αθηνών & Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, τόνισε ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με άτυπη υπερπλασία θεωρείται ότι έχουν πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ενδεχομένως, όπως ανάφερε, ο κ. Ξιάρχος, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού θα πρέπει περιλάβουν και τη μαγνητική τομογραφία για τις γυναίκες με τη συγκεκριμένη νόσο.

Ωστόσο, επεσήμανε, ότι δεν είναι απαραίτητο όλες οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού να είναι επικίνδυνες. Μπορεί να προκαλούν πόνο, είπε, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνες σε ποσοστό 80%.

Σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, αν ένας καλοήθης όγκος δείξει αλλαγές στη μορφολογία του τότε, μπορεί να αφαιρεθεί άμεσα και εύκολα με μια μικρή επέμβαση, χωρίς καν να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο.