Αισθάνεστε ατονία; Μήπως είναι καιρός για βασιλικό πολτό;

ΥΓΕΙΑ 🕔26/01/2015 - 23:47 | Author: Newsroom

Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών.

Η ονομασία “βασιλικός πολτός” δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή.
Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι: K, Ca, Na, Zn, Fe, Cu και Mn, με μία ισχυρή επικράτηση του καλίου.

Χαρακτηριστικό για το βασιλικό πολτό είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες: σχεδόν όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε.

Επίσης περιέχει και μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειoδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Η ακετυλοχολίνη έχει επίδραση και στο νευρικό σύστημα επιτρέποντας τη μεταφορά νευρικών ώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη, δρώντας ουσιαστικά σαν νευροδιαβιβαστής.

Αρωγός σε περιπτώσεις ατονίας και κούρασης είναι και το μαγνήσιο. Τροφές πλούσιες σε αυτό το πολύτιμο στοιχείο, είναι το γάλα, οι μπανάνες, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα αμύγδαλα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral