Αφρικανική σκόνη: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας;

ΥΓΕΙΑ 🕔07/04/2016 - 16:43 | Author: Newsroom

“Κόκκινο” χτυπάνε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα και το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε πληροφορίες για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων.

Η Αριστοτέλους έθεσε σε εφαρμογή την ΚΥΑ «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας του πληθυσμού και ειδικότερα των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Κατ’ επέκταση, δεδομένου ότι σύμφωνα μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένονται πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε έντονη μεταφορά σκόνης από Σαχάρα, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει:

24ωρες

συγκεντρώσεις PM10

(μg/m3)

Πληροφόρηση κοινού

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

>150

• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

• καρδιοπαθείς

• παιδιά καθώς και

• τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική

άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς

χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής

σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε

περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

• Άτομα με άσθμα μπορεί να

χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές

ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί

επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται

επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε

σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους

και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές

με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πολιτών η συγκεκριμένη αφρικανική σκόνη; Επηρεάζει κάποια άτομα συγκεκριμένα;

Ναι, κυρίως άτομα που έχουν άσθμα και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Τι παθαίνουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς όταν εκτεθούν στην αφρικανική σκόνη;

Αισθάνονται δύσπνοια και ως αποτέλεσμα αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Σαν συνέπεια όμως της δύσπνοιας είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί και η καρδιακή λειτουργία.

Στους υπόλοιπους δηλαδή σε αυτούς χωρίς κάποια ιδιαίτερα αναπνευστικά προβλήματα, υπάρχουν κάποια συμπτώματα;

Συνήθως όχι, όταν όλα είναι φυσιολογικά, όταν δεν είσαι καπνιστής και είσαι υγιής. Το μόνο που μπορεί να σου δυσκολέψει είναι λίγο τις ρινικές κοιλότητες, το ανώτερο αναπνευστικό αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα σου δημιουργήσει έντονη δύσπνοια όπως αυτούς που έχουν ΧΑΠ –Χρόνια αναπνευστική Πνευμονοπάθεια. Επίσης, δυνητικά μιλώντας μπορεί να προκαλέσει και μία ξηροφθαλμία. Πάντως δεν υπάρχει περίπτωση μόλυνσης σε σχέση με αυτό που εισπνέουμε. Αυτό θέλω να το αναφέρω και να καθησυχάσω τους αναγνώστες σας. Θα πρότεινα ίσως να κυκλοφορούν οι άνθρωποι με μία μάσκα ή να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους μέχρι να “περάσει” το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης.

Loading...
  • europalso

    ideascentral