Εάν ο γιατρός σας δεν σας έχει πει ότι κινδυνεύετε από υπέρταση, σίγουρα θα ανησυχείτε σε περίπτωση που μία μεμονωμένη μέτρηση ξεπερνά το όριο των 120/80 mm Hg. Πριν σας πιάσει πανικός, όμως, μάθετε ότι η πίεση μπορεί να ξεπεράσει προσωρινά τα φυσιολογικά όρια χωρίς να προκαλέσει επιπλοκές.

Όταν η αρτηριακή πίεση παραμένει σταθερά υψηλή, όταν δηλαδή λαμβάνει κάποιος διάγνωση για υπέρταση, πρέπει να λάβει μέτρα, καθώς η κατάσταση αυτή μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η πίεση που βρίσκεται σε γενικές γραμμές εντός των φυσιολογικών ορίων αλλά τα ξεπερνά προσωρινά –ακόμη και κατά 15 ή 20 μονάδες– δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Υπό ποιες συνθήκες όμως μπορεί να συμβεί αυτό; Δείτε παρακάτω…

1. Σας άγχωσε ο γιατρός

Blood Pressure 2

Πρόκειται για το λεγόμενο «φαινόμενο της λευκής ρόμπας». Η επίσκεψη στον γιατρό σπανίως συνοδεύεται από αίσθημα ασφάλειας και χαλαρότητας, επομένως είναι λογικό με το που θα πατήσετε το πόδι σας στο ιατρείο να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπά δυνατά και γρήγορα. Αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στη μέτρηση της πίεσης, η οποία μπορεί να είναι ανεβασμένη έως και κατά 15 μονάδες, σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Hypertension. Οι βαθιές αναπνοές (εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα) θα βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να επανέλθει η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

2. Βιάζεστε

Blood Pressure 6

Δεν πρέπει να μετράτε την πίεση μετά από τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα, καθώς η σωματική άσκηση αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και ενισχύει τη ροή αίματος προς τους μυς. Αυτό συνεπάγεται ότι ασκείται περισσότερη πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του σώματος και επομένως ανεβαίνει η πίεση. Η πίεση επιστρέφει στο φυσιολογικό έως και μισή ώρα μετά από οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης, αναλόγως πόσο έχουν ανέβει οι παλμοί της καρδιάς.

3. Θέλετε να πάτε στην τουαλέτα

Blood Pressure 5

Βρίσκεστε στα μισά μιας σημαντικής συνάντησης και νιώθετε ότι πρέπει να επισκεφτείτε επειγόντως την τουαλέτα, αλλά είναι αδύνατο να διακόψετε. Όταν η ουροδόχος κύστη είναι ασφυκτικά γεμάτη, το σώμα αποστέλλει μηνύματα ώστε να απελευθερωθούν ορμόνες του στρες. Κατά συνέπεια, παρατηρείται συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 15 μονάδες. Όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, η επίσκεψη στην τουαλέτα επαναφέρει την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

4. Ήπιατε καφέ ή ενεργειακό ποτό

Blood Pressure 3

Ο «ένοχος» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η καφεΐνη, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί επίδρασής της δεν είναι απολύτως σαφείς. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η διεγερτική ουσία πυροδοτεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς, ενώ μια δεύτερη είναι ότι προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η πίεση. Να σημειωθεί ότι η καφεΐνη έχει ισχυρότερη επίδραση στα άτομα που καταναλώνουν σπάνια καφεϊνούχα προϊόντα συγκριτικά με όσους τη λαμβάνουν καθημερινά (κατά μέσο όρο αύξηση 15 mm Hg έναντι 5 mm Hg αντίστοιχα).

5. Κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα

Blood Pressure 1

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η συγκεκριμένη στάση σώματος μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, λόγω της πίεσης που ασκείται στις φλέβες των ποδιών. Εάν κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα η πίεσή σας μπορεί να παρουσιάσει αύξηση έως και 8 mm Hg, επομένως πρέπει να κάθεστε αναπαυτικά όταν κάνετε τη μέτρηση.

6. Κρυώνετε

Blood Pressure 4

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος συστέλλονται ώστε να αποσταλεί περισσότερο αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό βοηθά ώστε να μην «κρυώσουν» τα ζωτικά όργανα, μπορεί όμως επίσης να ανεβάσει την πίεση έως και κατά 20 μονάδες.