24 Οκτωβρίου,Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην Παχυσαρκία:Προειδοποίηση διατροφολόγων

ΥΓΕΙΑ 🕔24/10/2015 - 14:46 | Author: Newsroom

Η παχυσαρκία για πολλούς θεωρείται νόσος, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεωρείται επιδημία. Το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας παγκοσμίως για το προηγούμενο έτος άγγιξε το 39% επί του συνολικού πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Στην Ευρώπη έφτασε στο 58.6% και στην Ανατολική Μεσόγειο το 46.8%. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η αύξηση του ποσοστού την τελευταία τετραετία κατά 3% σχεδόν παντού στον πλανήτη, αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας.

Καθώς η παχυσαρκία θεωρείται συνυπεύθυνη για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μυοσκελετικές διαταραχές και αναπηρίες αλλά και ψυχολογικά προβλήματα, κρίνεται απαραίτητη η μετάβαση από την απλή αναφορά του προβλήματος σε δράσεις που ως στόχο θα έχουν όχι μόνο την αντιμετώπιση της επιδημίας αλλά ακόμα περισσότερο την πρόληψη.

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το παχύσαρκο παιδί, εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση, γίνεται παχύσαρκος έφηβος και εξελίσσεται σε παχύσαρκο ενήλικα με αυξημένη νοσηρότητα αλλά και θνησιμότητα. Στη χώρα μας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις δομές υγείας και ασφάλισης, η σημερινή εικόνα αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα που απλά περιμένουμε να εκραγεί. Η έκρηξη των αριθμών σε ποσοστά παχυσαρκίας σήμερα σημαίνουν έκρηξη δαπανών για την περίθαλψη και υγεία αύριο.

Είναι μονόδρομος λοιπόν η υπόθεση της πρόληψης που πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία και πρέπει να συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής. Γιατί διαφορετικά θα είμαστε η γενιά που θα ζήσει το εφιαλτικό σενάριο τα παιδιά της να νοσούν σοβαρά και να έχουν υψηλότατα ποσοστά θνησιμότητας.

Ο ρόλος μας ως φορέας είναι η υποστήριξη επιστημονικών δράσεων για την αρτιότερη κατάρτιση των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων αλλά ακόμα πιο πολύ η ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα της παχυσαρκίας και η αφύπνιση της κοινωνίας για ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει δείξει ακόμα την απαραίτητη προσοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το περιφερειακό τμήμα Αττικής της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 από τις 10:00 έως τις 15:00 θα προχωρήσει σε δωρεάν ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους Διαιτολόγους-Διατροφολόγους για το πρόβλημα της παχυσαρκίας στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα στα Προπύλαια. Ενώ παράλληλα στο διαδικτυακό τόπο μας www.ed-de.gr έχει αναρτηθεί λίστα (που θα ανανεώνεται διαρκώς) με πτυχιούχους Διαιτολόγους Διατροφολόγους που από τις 26 έως 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιούν δωρεάν λιπομετρήσεις και εκτιμήσεις σύστασης σώματος στα διαιτολογικά τους γραφεία.

Με το βλέμμα στο δυσοίωνο μέλλον είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποφυγή μιας σκληρής πραγματικότητας για τον τόπο μας και την κοινωνία μας.

Loading...
  • europalso

    ideascentral