Βιογραφικό σημείωμα – Τί πρέπει να προσέχετε

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/07/2015 - 15:38 | Author: Newsroom

Έχετε ακούσει την ιστορία του υποψηφίου που καθ’ οδόν για μια συνέντευξη εργασίας έβρισε έναν συνεπιβάτη του βγαίνοντας από τον συρμό του μετρό;

Φτάνοντας στον χώρο διεξαγωγής της συνέντευξης, με έκπληξη διαπίστωσε ότι ο άντρας στον οποίο είχε φερθεί με τόση αγένεια καθόταν απέναντί του για να του πάρει συνέντευξη. Δεν πήρε τη δουλειά.

Αυτά που δεν πρέπει να κάνετε πριν και κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι προφανή και σίγουρα η συμπερίληψη ψευδών στοιχείων στο βιογραφικό σας σημείωμα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ωστόσο, σύμφωνα με την υπηρεσία πρόληψης της απάτης του Ηνωμένου Βασιλείου CIFAS, το 63% του συνόλου των αποδεδειγμένων απατών στον τομέα της απασχόλησης σχετίζονται με άτομα που παραθέτουν ψευδή στοιχεία στο βιογραφικό τους σημείωμα.

Ο οργανισμός BackgroundChecks.org δημοσιεύει τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την «παραποίηση» των βιογραφικών σημειωμάτων με τη μορφή ενός γραφήματος πληροφοριών, σύμφωνα με το οποίο τα πιο συνήθη ψέματα σχετίζονται με τις δεξιότητες και τις ικανότητες (57%), τους τομείς ευθύνης κατά το παρελθόν (55%) και, τέλος, τις ημερομηνίες απασχόλησης (42%).

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να παραθέσουν ψευδή στοιχεία σε σχέση με τις γυναίκες.Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ΤΠ, η ψυχαγωγία και η εστίαση, η υγεία και το λιανικό εμπόριο είναι οι κορυφαίοι τομείς στους οποίους απαντώνται τα περισσότερα κρούσματα. Το 51% των υπευθύνων συνεντεύξεων δήλωσε ότι θα απέρριπτε έναν υποψήφιο που αναφέρει ψευδή στοιχεία, το 40% δήλωσε ότι η αντίδρασή του θα εξαρτιόταν από το ψέμα και το 7% δήλωσε ότι δεν θα έπαιζε κανέναν ρόλο αν τους άρεσε ο υποψήφιος.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται κινήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω ψηφιακών πιστοποιητικών επαγγελματικών προσόντων. Για παράδειγμα, στο νέο Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Δεξιοτήτων Φιλοξενίας του EURES, οι εργοδότες που αναγνωρίζουν την εργασία που προσφέρουν οι εργαζόμενοί τους μπορούν να τους βοηθήσουν να αυξήσουν τις ευκαιρίες τους στην αγορά εργασίας επικυρώνοντας τις δεξιότητες που οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει κατά την εργασία τους σε αυτούς.

Η απάτη στο βιογραφικό σημείωμα είναι παράνομη σε ορισμένες χώρες και, στην καλύτερη περίπτωση, είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό να σας πιάσουν να λέτε ψέματα. Γι’ αυτό μην το διακινδυνεύσετε. Εάν προσληφθείτε, η αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που δηλώσατε ότι μπορείτε και έχετε την πρόθεση να κάνετε και αυτών που πραγματικά μπορείτε και προτίθεστε να κάνετε θα είναι τελικά εμφανής. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων αναγνωρίζουν ότι το πάθος και η προθυμία να αποκτήσετε νέες γνώσεις σε μια θέση εργασίας είναι καλά στοιχεία.Εάν δεν διαθέτετε ακριβώς τις δεξιότητες που αναζητά ένας εργοδότης, αλλά εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είστε κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, δείξτε την προθυμία σας να μάθετε και δώστε ορισμένα παραδείγματα προηγούμενων καταστάσεων στις οποίες επιλύσατε προβλήματα.

«Οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι σήμερα περισσότερο ανοικτοί σε ανθρώπους με ευέλικτες δεξιότητες, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε άμεση εμπειρία σε έναν τομέα για να προσληφθείτε», αναφέρει ο σύμβουλος σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας, Alex Simon. Αφήστε τα προσόντα σας να μιλήσουν για εσάς και καταστήστε σαφές ότι, εάν χρειαστεί, είστε πρόθυμοι να μάθετε, προσθέτει.

Πηγή: EURES

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral