Το ξέρατε ; Τι σημαίνουν τα Α4 και Α3 στο χαρτί εκτύπωσης;

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔25/08/2014 - 23:20 | Author: Newsroom

Όλοι λίγο – πολύ ξέρουμε τι είναι μια κόλλα Α4. Ένα κομμάτι χαρτί θα μου πείτε. Επίσης οι περισσότεροι έχουμε ακούσει και για την Α3 ή και για κάποιες ακόμη.

Τι σημαίνει όμως αυτό το Α3 και Α4;

Τα ονόματα αυτά δεν είναι είναι τίποτε άλλο από μια κωδικοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 216 που υιοθέτησαν οι περισσότερες χώρες του κόσμου εκτός από τις Η.Π.Α. και κάποιες γειτονικές χώρες που χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό σύστημα στο οποίο για παράδειγμα το αντίστοιχο της Α4 ονομάζεται letter και είναι ελαφρώς μικρότερο.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα κοινό σύστημα αναφοράς, το οποίο υιοθέτησαν οι κατασκευαστές των γραφομηχανών παλιότερα και των εκτυπωτών σήμερα.

Α4, Β5, C6Σύμφωνα με την κωδικοποίηση αυτή το πρώτο μέρος της ονομασίας δηλώνει την σειρά του χαρτιού και το δεύτερο το μέγεθος του. Μάλιστα εκτός από την σειρά Α υπάρχουν κι άλλες δύο λιγότερο γνωστές σειρές, η Β και η C.

Επομένως η κωδική ονομασία Α4 δηλώνει ότι αναφερόμαστε σε ένα χαρτί που ανήκει στη σειρά Α με μέγεθος 4. Αντίστοιχα ένα χαρτί Β5 είναι σειράς Β και μεγέθους 5, ενώ ένα C6 είναι σειράς C με μέγεθος 6.

Σημειώστε ότι οι διαστάσεις της κόλλας είναι αντιστρόφως ανάλογες με το μέγεθος της. Δηλαδή μια κόλλα Α4 είναι μικρότερη από μια κόλλα Α3 κ.ο.κ.

Μια κόλλα Α3 είναι 2 φορές την Α4 Μάλιστα για την σειρά Α ισχύει ένας κανόνας για την συσχέτιση των μεγεθών μεταξύ τους, γνωστός ως κανόνας της τετραγωνικής ρίζας 2. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι ο λόγος (δηλαδή το πηλίκο) των δύο πλευρών της κόλλας μας κάνει ρίζα 2. Το πηλίκο αυτό μάλιστα παραμένει σταθερό για όλα τα μεγέθη!
Έτσι παρατηρούμε ότι εάν διπλώσουμε μια κόλλα στα δύο, προκύπτουν 2 κόλλες του αμέσως επόμενου μεγέθους.
Για παράδειγμα:
Αν διπλώσουμε μια κόλλα Α3 στα δύο παίρνουμε δύο κόλλες Α4!
Αν το καλοσκεφτείτε αυτό είναι πολύ χρήσιμο καθώς πάρα πολλές εκτυπώσεις (φυλλάδια, περιοδικά, ευχετήριες κάρτες κλπ) δημιουργούνται με αυτήν την τεχνική!

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral