Τί το ιδιαίτερο έχει ο φετινός Ιούνιος – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔20/05/2015 - 19:55 | Author: Newsroom

Τί το ιδιαίτερο έχει ο φετινός Ιούνιος – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Σύμφωνα με το έγκυρο IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service) ο φετινός Ιούνιος θα είναι κατά 1 δευτερόλεπτο μεγαλύτερος από κάθε άλλον αντίστοιχο μήνα από το 1972 και έπειτα.

Το φαινόμενο, που ελάχιστα θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας, θα προκαλέσει ενδεχομένως κάποιο μπέρδεμα στα ημερολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών και smartphones.

Μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα βρίσκονται οι επιστήμονες το 2015. Οπως εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης, η νέα χρονιά θα είναι κατά 1 δευτερόλεπτο μεγαλύτερη και ο χρόνος αυτός θα πρέπει να προστεθεί στις 30 Ιουνίου.

Οι ειδικοί έχουν αποφανθεί πως το 2015 θα είναι μεγαλύτερο προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιβράδυνσης περιστροφής της Γης κατά δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά ημέρα.
Όταν το 2012 είχε προστεθεί ένα δευτερόλεπτο είχαν κρασάρει τα Mozilla, Reddit, LinkedIn και πολλά άλλα.
“Τα ατομικά ρολόγια προσθέτουν ένα επιπλέον δευτερόλεπτο. Έτσι, η ημέρα της 30ης Ιουνίου θα έχει 86.401 δευτερόλεπτα αντί για 86.400”, σημείωσε ο Nick Stamatakos από το Ναυτικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ.
Η Google έχει αναπτύξει μια τεχνική όπου σταδιακά προσθέτει χιλιοστά του δευτερολέπτου στα ρολόγια της πριν από την επίσημη άφιξη του επιπλέον δευτερολέπτου.
Η πρώτη άφιξη ενός επιπλέον δευτερολέπτου ήρθε το 1972 πριν από την έλευση του διαδικτύου και φέτος θα είναι η 26η φορά στην ιστορία που προστίθεται στα ρολόγια.
Ενώ οι ΗΠΑ απορρίπτουν το επιπλέον δευτερόλεπτο, σημειώνοντας πως δημιουργεί αναστάτωση σε συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας, η Βρετανία αντιτίθεται στην κατάργησή του διότι εκτιμά ότι θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ώρας Γκρίνουιτς. Παράλληλα, φοβούνται ότι θα υπάρξει πρόβλημα και στο διαδίκτυο.

Με στοιχεία από imerisia tro-ma-ktiko

Loading...
  • europalso

    ideascentral