Η στρατιωτική παρέλαση θα λάβει χώρα την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως κάθε χρόνο.  Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, λιτάνευση ιερών εικόνων καθώς και την καθιερωμένη πανηγυρική δοξολογία στον ναό του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.

Σημειώνεται ότι αυτή ίσως είναι από τις τελευταίες φορές που θα αλλάξει η ώρα και την Κυριακή, τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, θα κληθούμε και πάλι να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, εισάγοντας την χειμερινή ώρα. Έτσι, μόλις το ρολόι δείξει 4 τα ξημερώματα θα πρέπει να το επαναφέρουμε ώστε να δείχνει 3.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται, από σήμερα έως και την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, το μοναδικό σωζόμενο κειμήλιο της Παναγίας. Η πόλη υποδέχεται το κειμήλιο από τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Γέροντας Εφραίμ, θα κομίσει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου τη θαυματουργό και πάνσεπτο Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου και θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες για προσκύνημα και ευλογία των πιστών.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει τα εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ώρα 10.30΄: Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην τελετή κατάθεσης θα παρευρεθούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Γενικοί Γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ οι λοιπές Πολιτικές και Προξενικές Αρχές κατά την κρίση τους.

Ώρα 11.00΄: Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο της εξέδρας της παρέλασης (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου).
Έναρξη της παρέλασης.

Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου

Μια από τις επίσημες αργίες του ελληνικού κράτους είναι και η 28η Οκτωβρίου. Είναι γνωστή ως επέτειος του «ΟΧΙ».

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, επέδωσε τελεσίγραφο στον Ι. Μεταξά με το οποίο ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Παράλληλα απαιτούσε να της παραχωρηθούν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως π.χ. κάποια αεροδρόμια, λιμάνια κλπ που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις της στην γύρω περιοχή.

Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας μας, απάντησε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι», το οποίο αντανακλούσε και την θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.

Η κίνηση αυτή του Μεταξά σηματοδότησε την είσοδο της, ουδέτερης μέχρι τότε, χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.